El context d'emergència climàtica actual, en el que els recursos naturals escassegen i l'empremta ambiental continua creixent, la indústria tèxtil emergeix com un protagonista clau en la lluita per un futur més sostenible. El seu elevat impacte mediambiental ha provocat que les autoritats centrin la seva atenció en l'impuls de mesures que frenin a un sector que és responsable del 10% de les emissions mundials de CO2, una xifra que segons el Parlament Europeu és molt superior a la suma de l'aviació internacional i el transport marítim.

Dades com que el 20% de la contaminació d'aigua potable prové dels processos de producció tèxtil o que l'any passat es va generar a Espanya una quantitat de residus tèxtils equivalent a una caravana de camions de càrrega que va des del centre de Madrid al centre de Barcelona posen de manifest la necessitat de canviar el model actual del sector per un que fomenti la circularitat de les peces i asseguri l'activitat i la sostenibilitat d'aquesta indústria a llarg termini.

La Unió Europea (UE) ha començat a fer passos per abordar els desafiaments ambientals i ètics que presenta aquesta indústria. El mes de juny passat, el ple del parlament europeu va donar el vistiplau a les recomanacions per a la posada en marxa d'una estratègia de la UE per a teixits sostenibles i circulars que té per objectiu combatre l'excés de producció i consum de tèxtils. Aquest canvi no només tindrà un impacte en els consumidors individuals, sinó també en les empreses, ja que s'estima que aproximadament una de cada tres persones utilitza uniformes en el seu treball.

Entre els objectius que persegueix la nova legislació proposada està l'aplicació de mesures que promoguin que els tèxtils a la UE siguin més duradors i fàcils de reciclar, a més de frenar la cultura del 'fast fashion', que en gran manera ha provocat que la producció tèxtil hagi augmentat un 400% durant els últims anys. En aquest sentit, són diversos els projectes nascuts durant els últims anys que ofereixen interessants solucions per garantir la transició cap a l'economia circular al sector de la moda. Exemple d'això és Circoolar, una empresa que busca ser part del veritable canvi cap a un model de negoci tèxtil més respectuós amb el planeta alhora que ajuda les companyies en el seu propòsit de ser més sostenibles a través de les seves uniformitats i roba laboral.

Els criteris ESG s'han tornat imperatius en el teixit empresarial, donant valor a l'impacte ambiental, social i de govern que generen les companyies. Circoolar és la primera empresa especialitzada en roba laboral certificada com BCorp que aposta per introduir els principis de l'economia circular i l'impacte social en la uniformitat de les empreses, un element imprescindible als principals sectors d'activitat a Espanya. La seva manera d'entendre el sector de la moda es basa en un model circular sustentat per tres pilars fonamentals: treballar amb teixits 100% eco-friendly i reciclatges, desenvolupar-ne un ecodisseny que redueixi els residus zero i generar un impacte social positiu amb la confecció de les seves peces.

Aquesta empresa emergent fundada en Barcelona dona resposta a tres preguntes que s'alineen amb els principis de l'economia circular: de què està feta la roba laboral, qui l'ha produït i quants residus genera. Circoolar confecciona les seves peces a partir de teixits ecològics com el cotó triturat, reciclat o orgànic, el polièster reciclat o altres teixits recuperats i confecciona la seva producció en tallers locals d'inserció laboral i apoderament femení (als quals es dona un 10% dels beneficis) i/o tallers nacionals i de proximitat amb condicions dignes de treball, sumant així un valor social a cada peça. A més, a fi de garantir la circularitat de les peces, la companyia elabora tots els seus articles seguint criteris d'ecodisseny que permeten reciclar els teixits donant-los una segona vida a través del servei de recollida i reciclabilidad que ha implementat per tornar a introduir-los en les uniformitats dels seus clients.

Circoolar ha desenvolupat dues propostes diferents per ajudar les empreses a vestir de manera sostenible i transmetre els seus valors ètics a través dels seus uniformes i marxandatge. L'empresa ofereix, d'una banda, la possibilitat de recollir vell residu tèxtil i reciclar-lo a nou fil i teixit per desenvolupar nous productes en funció de la qualitat final del fil. Per un altre, també recicla aquest residu en feltre 100% traçable amb el qual eco-dissenya i confecciona possibles productes de marxandatge tan intern com a extern. Ambdues opcions compleixen per tal de fomentar les segones oportunitats, un valor que també trasllada al seu procés de confecció desenvolupat únicament en tallers KM0 d'inserció social.

El full de ruta a seguir per aconseguir el Pacte Europeu Verd passa per aconseguir que el 2030 a Europa tots els tèxtils siguin duradors i reciclables, fabricats en gran manera amb fibres reciclades, lliures de substàncies perilloses i produïts amb respecte als drets socials i al medi ambient. Una tasca imprescindible tenint en compte que els europeus consumeixen gairebé 26 kg a l'any i es recicla sol un 10% del residu tèxtil. En resposta a aquesta situació, iniciatives que apostin per una indústria tèxtil sostenible es converteixen en eines imprescindibles per avançar cap a la circularitat del sector, començant a posar en pràctica mesures incloses en la proposta de Reglament sobre el disseny ecològic de productes sostenibles o l'Estratègia de la Unió Europea sobre els productes tèxtils sostenibles i circulars. Tot això mentre se segueix en espera de l'aprovació de la modificació de la Directiva europea marc de residus.

Utilitzar uniformes sostenibles es converteix en una oportunitat perquè les empreses assoleixin els seus objectius ESG, generin un impacte social i mediambiental positiu, real, mesurable i tangible i expressin els seus valors, implicant els seus empleats amb l'ús de roba laboral alineada amb els valors corporatius.