La XXXV Reunió del Cercle d'Economia a Sitges ha donat el tret de sortida amb el discurs inaugural del President de la Generalitat, Quim Torra, rebatent les insinuacions del president del Cercle, Juan José Brugera, que ha alertat de "la pèrdua del poder econòmic de Catalunya". Amb dades d'exportacions, inversions i creació d'ocupació, Torra ha avisat que "l'economia catalana va bé i cal que traslladem un missatge de confiança".
La intervenció de Brugera ha fet èmfasi en "el conflicte polític a Catalunya", i el fet que caldria "un debat públic sobre qüestions tan sensibles i rellevants com l'educació, la sanitat o el benestar social, però no és el cas en absolut. El conflicte polític ho omple tot". Des del punt de vista econòmic, ha asseverat que "creiem que resulta fonamental entendre que si bé no s'han fet realitat aquells auguris que presagiaven una caiguda radical de l'activitat econòmica a Catalunya, la pèrdua del poder econòmic comença a evidenciar-se".
Enmig d'un discurs "massa polític" per una part de l'empresariat, que ha rebut amb ironia i crítiques les paraules del President, Torra ha rebatut l'afirmació de Brugera, asseverant que Catalunya es troba en un moment dolç, si bé "aquest no ha estat un any normal per Catalunya vivint en un estat d'excepció constant". Amb tot, "la conjuntura és complexa, però l'economia catalana demostra una resiliència envejable i fa bones passes endavant; una economia que ha de salvar un dèficit fiscal, el 8% del PIB català, i conviu en un dèficit crònic d'infraestructures: Quantes vegades se'ns ha promès la posada en marxa del Corredor Mediterrani?"
Fent referència a l'estudi del Col·legi d'Economistes, que denunciava les pressions de l'Estat per "forçar les empreses catalanes a traslladar les seus fora de Catalunya" després del referèndum, Torra ha asseverat que "les pressions es van concentrar en companyies de sectors molt regulats, i el canvi de seus va tenir molt poc impacte sobre l'economia catalana", tot i "el llarg historial d'obstacles per part de l'Estat".
Insistint en el tema, el President ha asseverat que "la fugida d'empreses es va manipular", i ho ha argumentat amb un ball de xifres: "El port de Barcelona va registrar el 2018 rècords d'activitats, l'Aeroport també, el turisme de reunions aconsegueix el 2018 l'impacte econòmic més elevat a Barcelona" i un llarg etcètera d'exemples. També un apunt: "El moviment de seus socials s'ha capgirat". I és que les darreres dades demostren que actualment, es traslladen més seus de Madrid a Barcelona que no pas a l'inrevés.
I més xifres, les que ja s'han dit tantes vegades: "L'any passat vam batre el rècord històric d'exportacions per vuitè any consecutiu, també liderem les exportacions de l'Estat espanyol i ja exportem gairebé el 75% dels productes catalans fora d'Espanya. Som un país global en un mercat global".
Alhora, Torra ha insistit en la necessitat d'avançar a nivell tecnològic i d'innovació. "La Xina i la Índia juntes graduen cada any 7,3 milions d'estudiants en ciència, tecnologia... Cada any, graduen una Catalunya sencera, i nosaltres hem de poder liderar aquesta revolució tecnològica que ve".
Finalment, una declaració d'intencions: "Volem construir un país que sigui capaç de generar capacitat econòmica arreu. No vull un país buit, vull un país viu, ple d'activitat i de gent que pugui tirar endavant el seu projecte de vida personal i professional, i per això necessitem un model sostenible".