La signatura del cinquè Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) s'ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat, en què hi ha assistit també part del govern català, amb el President Quim Torra al capdavant. Torra ha celebrat la signatura de l'acord i ha aprofitat per reclamar "plenes competències" en matèria laboral per part del govern català, assegurant que és "el propòsit del nostre govern".
Catalunya "ha de ser la Dinamarca del sud" d'Europa
"Estem d'enhorabona", ha celebrat Torra. "Firmar aquest acord és un gran pas endavant en termes de les relacions laborals a Catalunya", assegura. Alhora, però, el President ha reclamat la necessitat que el govern català assoleixi "plenes competències en matèria laboral" de manera que "pugui avançar" en aquest aspecte.
"A Catalunya encara hi ha persones que estan en risc de vulnerabilitat tot i tenir feina", ha lamentat Torra, "i nosaltres hem de poder prendre decisions sobre el marc legal i actuar com a Govern". "Hem de poder tenir la sobirania i la flexibilitat per utilitzar totes les oportunitats que se'ns presentin", afirma.
"Tenim molts esdeveniments en constant revolució", ha assegurat Torra, i ha afirmat que "la flexibilitat política i la capacitat d'adaptació són factors clau" per avançar. En aquest sentit, el President de la Generalitat ha assenyalat que molts dels "països pioners d'Europa" compten amb aquests factors, i ha reivindicat que en molts aspectes, i en el sector laboral concretament, "Catalunya hauria de ser la Dinamarca del sud" d'Europa.
Reaccions
Davant aquesta petició de plenes competències per part de Torra, els assistents a l'acte n'han fet una valoració personal. D'una banda, el president de la patronal Pimec, Josep González, ha assegurat que "aquest acord ja suposa una millora en el marc de les relacions laborals" i que "tot el que siguin més competències per Catalunya que ens permetin desenvolupar a nosaltres acords, és positiu". "No tinc res en contra amb el que el Govern demana".
Contràriament, però, el líder de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha estat més crític amb les demandes de Torra, assegurant que abans de demanar més competències, "el que hauria de fer el President és exercir les que ja té". "Crec que tenim algunes mancances que no s'han portat a terme fins i tot des del passat AIC". Com a exemple, Pacheco ha assenyalat que "tenim la capacitat d'intervenir directament en la conformació professional i encara no tenim una proposta concreta per part de l'equip de Govern". De totes maneres, "sí que hem d'anar avançant cap a un marc d'autogovern i de construcció de relacions laborals a Catalunya que també s'acompanyin de la cessió de competències de l'articulació de la norma en la part de la interpretació i d'aplicació a la realitat catalana".
El líder d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha assegurat que "per nosaltres, tot el que sigui assumir més competències perquè s'apliquin, endavant". Ros assegura que "nosaltres sempre hem demanat un marc català de relacions laborals que no només passa per la negociació col·lectiva", sinó que "ens agradaria tenir competències en l'àmbit laboral perquè potser, si fos així, avui podriem estar signant la legislació laboral per les empreses multiserveis catalanes, i no aplicar-ho conveni a conveni". Ara bé, en la línia de Pacheco, Ros ha recordat que "està molt bé demanar més competències, però aleshores s'han d'exercir i fer-ho bé". "Per exemple, tenim moltes competències en l'àmbit de la formació, i tot i així no hi ha manera que la formació professional canvii a Catalunya", ha explicat Ros.