Les companyies tenen encara un ampli camí per recórrer al seu ferm aposta per la sostenibilitat. Si bé és cert que ha millorat la percepció sobre la necessitat d'adoptar mesures que vagin en aquesta línia, queda encara un gran marge perquè les empreses espanyoles executin accions quantificables que vagin en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), segons assenyala l'Institut Coordenades.

Diu que, precisament, sectors com el de l'agroalimentació, així com el transport, són algunes de les activitats estratègiques per a l'economia que encara tenen recorregut per accelerar les seves pràctiques cap a una transició verda, segons assenyala l'Institut Coordenades.

"En el cas de l'agroalimentació, amb un terç de l'emissió dels gasos amb efecte d'hivernacle, consumeix al voltant del 70% de les extraccions mundials d'aigua dolça i fins i tot un 31% dels aliments produïts es perd o es malgasta al llarg de la cadena de subministrament, d'acord amb un informe de Climate Bonds", explica.

Per la seva part, la indústria del transport i la logística com a responsable del 25% de les emissions globals de CO2, segons l'ONU, és una de la més exposades a l'escalfament global, i crida l'atenció que en el cas d'Espanya, el 50% de les empreses no hagin implementat encara polítiques tecnològiques i d'innovació en matèria de sostenibilitat i que contribueixin als ODS.

En aquest sentit, dins del sector del transport, les branques de l'automoció i material d'automòbils (amb algunes excepcions com és el cas de Volvo), són algunes de les activitats més endarrerides a l'hora aplicar polítiques concretes de sostenibilitat que prioritzin els ODS i juntament amb els serveis professions, el tèxtil, llenceria i calçat, són els sectors que haurien d'agilitar els seus plans en aquesta matèria, segons es desprèn un estudi de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides, que afirma que un 32% de les empreses no disposa d'una estratègia de sostenibilitat i no hi ha plans específics en aquest àmbit.

Altres indústries com la química juguen en aquest sentit un paper molt rellevant a l'hora d'aportar solucions innovadores perquè la resta de sectors puguin afrontar nous desafiaments lligats amb el desenvolupament sostenible, la descarbonització i la millora mediambiental, segons l'Institut Coordenades.

En aquesta direcció, l'Institut Coordenades indica que la legislació vigent en l'àmbit de la sostenibilitat ja obliga les empreses a accelerar els seus plans per avançar cap a una transició sostenible. Actualment, existeixen regulacions de sostenibilitat empresarial que inclouen aspectes financers, socials, de governança, mediambientals i de canvi climàtic com la Llei espanyola 7/2021, el Reglament de la UE 2020/852 o la Directiva de la UE 2022/2464, que, en línies generals, obliguen les empreses a retre comptes sobre l'impacte econòmic generat de l'activitat relacionada amb la sostenibilitat. També s'està preparant un reglament a nivell europeu sobre els bons verds per homogeneïtzar el seu ús a tota la UE.

El vicepresident executiu de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, assegura que "en un món marcat pels desafiaments ambientals i socials, les empreses han de comprometre's amb la sostenibilitat per aconseguir l'èxit. Això implica adoptar pràctiques sostenibles que beneficiïn al medi ambient i generin beneficis econòmics a llarg termini. És essencial que les empreses rebin assessorament i formació especialitzada per dur a terme aquesta transició i prendre bones decisions en termes de gestió ambiental, responsabilitat social i governança corporativa".

L'Institut Coordenades assenyala la necessitat de comptar amb bons partners en matèria de sostenibilitat per implementar iniciatives en aquesta línia, ja sigui amb perfils experts interns en la companyia o bé a través de serveis d'atenció personalitzada com els que ofereixen empreses com CaixaBank, amb un grup de 150 assessors especialitzats, sent una mesura pionera dins de la banca, o de consultores que ofereixen assistència focalitzada en aquest àmbit com Deloitte, que poden ser decisius en l'acompanyament de moltes empreses en aquest procés de transició.

Sostenibilitat i rendibilitat

"El que està clar és que hi ha una relació entre resultats econòmics i sostenibilitat. Hi ha estudis que demostren que les empreses que han apostat per aplicar pràctiques sostenibles en la seva activitat han tingut un impacte positiu en el compte de resultats, una cosa que també s'ha notat majoritàriament en el fet d'obtenir avantatges competitius respecte a altres empreses. Així ho confirmen, per exemple, un informe d'Harvard Business School que afirma que aquelles empreses que van millorar en criteris materials ESG, van superar significativament els seus competidors", afegeix l'Institut Coordenades.

En aquesta línia, diu que s'estima que les empreses que han apostat fortament per la sostenibilitat han augmentat en un 11% els seus resultats econòmics en comparació amb la competència, la qual cosa ha suposat una millora en les relacions amb els grups d'interès, segons un estudi de Deloitte.

Altres estudis apunten en la mateixa direcció com un de Brain & Company i EcoVadis, que analitza l'aplicació de criteris ESG en l'activitat de 100.000 empreses.

En ell es revela que les companyies que apliquen una estratègia de sostenibilitat, apostant per aspectes com la diversitat i inclusió, la satisfacció de la plantilla, l'ús d'energies renovables o la gestió responsable de proveïdors, aconseguien un augment del benefici brut entre un 9% i un 16%, així com un augment en la facturació entre un 2% i 5%. L'Institut Coordenades assegura que ha verificat com creix el valor reputacional de les empreses complint paràmetres seriosos d'ESG.

Priorització i avaluació dels ODS

Exposa que la priorització i l'avaluació dels ODS és un element clau per mesurar els impactes d'una bona política de sostenibilitat, ja que de poc serveix només traslladar al llenguatge de l'Agenda 2030 les principals accions mediambientals i socials que ja venien realitzant les empreses.

En conseqüència, assegura que és clau establir tant polítiques de sostenibilitat, com traçar mesures concretes en aquest camp, per determinar si les accions empresarials han repercutit de forma positiva en la societat i en el planeta, segons apunta l'Institut de Coordenades i l'informe sobre l'Agenda 2030. És un esforç econòmic i organitzatiu que fent-ho de forma sostinguda es converteix en una sòlida inversió. Ja són molt freqüents en les grans operacions, especialment al sector EPC, on el demandant dels serveis i treballs vulgui examinar l'organització de sostenibilitat del soci a qui encarregaran els treballs i en no poques vegades aquest element és decisiu per a l'adjudicació.

No obstant això, dels resultats disponibles en l'actualitat, les mesures vinculades amb la conciliació laboral i flexibilitat horària, la igualtat i el teletreball, són les més implantades per part de les empreses en matèria de sostenibilitat, seguit de l'aposta per la digitalització, els processos d'economia circular i utilització d'energies renovables, així com els programes per promoure la salut i benestar dins de la plantilla i la protecció dels drets humans, entre altres. Així mateix, respecte als ODS més treballats, es troben el de la igualtat de gènere (ODS 5) i el treball decent (ODS 8), mentre que experimenten un fort augment són els vinculats amb la producció i consum responsable (ODS 12) i d'energia assequible i no contaminant (ODS 7), sent els sectors pertanyents al ram de les utilities i energia, els serveis financers, indústria farmacèutica i sanitària, els més avançats en aplicar polítiques de sostenibilitat lligades als ODS, conclou l'Instituto Coordenadas.