No dels transportistes convocants de l'aturada a l'acord assolit pel Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) i el govern espanyol aquesta matinada. La Plataforma per la Defensa del Transport de Mercaderies, minoritària en el sector, manté les aturades i les mobilitzacions per dotzè dia consecutiu. De fet, un grup de transportistes s'ha tornat a concentrar a primera hora d'aquest divendres a la Zona Franca de Barcelona i al Port de Barcelona. El president de la plataforma, Manuel Hernández, ha afirmat que l'acord aconseguit amb el govern espanyol es tradueix en "engrunes i propines" i ha advertit que l'aturada continuarà fins que siguin rebuts per la ministra de Transports, Raquel Sánchez.
"Amb nosaltres no ha parlat ningú, continuen asseient-se amb la gent equivocada, i continuen oferint engrunes i propines per desconvocar un conflicte que per a res no passa per un descompte en el preu del gasoil", ha assenyalat Hernández en declaracions a RNE. Hernández ha assegurat que l'aturada continuarà mentre que no hi hagi "solucions reals" que donin resposta als seus problemes. "Haurien de baixar més de 60 cèntims perquè pugui ser suficient. No s'està tocant el tema del preu del transport, que és el més important, poder cobrir costos d'explotació, però això a la patronal no li interessa," ha assenyalat.
Acord de matinada
L'acord subscrit per les associacions de transportistes que formen part del Comitè especifica que els ajuts del govern espanyol al sector pujaran a més de 1.050 milions d'euros. Més de 600 milions es destinaran a concedir fins al 31 de juny una bonificació de 15 cèntims per litre de combustible als professionals d'aquest col·lectiu, a la qual cosa se sumaran uns altres 5 cèntims (com a mínim) aportats per les petrolieres. A més, també es concediran uns altres 450 milions d'euros en ajuts directes: 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 per furgoneta i 300 per vehicle lleuger (taxis, VTC i ambulàncies), amb un límit de 400.000 euros com a màxim per empresa.
Aquest acord no ha convençut a la Plataforma, integrada per transportistes autònoms. "Seguirem fins al final, si no es reuneixen amb nosaltres és impossible arribar a un acord. No es pot pagar per sota de costos d'explotació a qui realitza el servei", ha advertit Hernández, que no ha descartat "arribar a Madrid amb camions si la situació continua així".
Segueixen les protestes a Barcelona
Hores després de l'acord, un grup de transportistes s'ha tornat a concentrar a primera hora a la Zona Franca de Barcelona i el Port de Barcelona preparats per mantenir les protestes contra la pujada del preu dels carburants. Per a aquest divendres, està prevista una nova marxa a peu de transportistes que tallarà la Ronda Litoral de la capital catalana per tercer dia consecutiu. La vaga, que arriba avui a la seva jornada dotzena, està tensant les cadenes de subministrament de moltes empreses, en especial les del sector de l'alimentació, i ha portat el Port de Barcelona al límit de la seva capacitat, amb les seves dues terminals de mercaderies plenes de contenidors que no poden sortir.