Ja és un fet: La Conselleria de Treball ha posat finalment en marxa el procés de recompte sobre les quotes de representativitat patronal, amb l'objectiu de posar punt i final a la guerra patronal entre Foment del Treball i Pimec. La notícia arriba amb retard, ja que la patronal de Josep Gonzàlez porta ja temps "demanant a la Generalitat que iniciï el recompte oficial", en vistes que l'acord entre ambdues patronals no era factible.
D'aquesta manera, la Pimec assegura que celebra que finalment Treball doni el tret de sortida al recompte, tot i que les fonts de la patronal asseguren que "nosaltres hauríem preferit un acord i evitar el tràngol burocràtic que suposa comptar". Amb tot, l'acord no ha estat possible, ja que el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, defensa que la seva patronal ha de tenir com a mínim el 65% de la quota de representativitat, i la línia vermella per Pimec és la paritat.
D'aquesta manera, Pimec assegura que "sempre ha apostat per l’entesa i el diàleg, i lamenta que finalment no s’hagi arribat a un acord amb Foment del Treball que respecti la unitat d’acció entre les dues organitzacions". De totes maneres, celebra l'inici del recompte assegurant que "és una cita històrica, ja que per primera vegada les organitzacions empresarials poden demostrar la seva representativitat. Han estat molts anys de greuges en els quals no s'ha permès representar de manera justa i adequada els interessos de les pimes i autònoms de Catalunya".
Amb tot, per molt que la Generalitat comenci oficialment el recompte, aquest s'aturaria en sec en cas que les dues patronals segueixin negociant i arribin finalment a un acord. En aquest sentit, fonts de Foment asseguren que "encara som optimistes i creiem en un possible acord" i lamenten el recompte ja que "a ningú li agraden aquestes situacions".
Alhora, un dels grans conflictes és els criteris que s'empraran per comptar, ja que el decret vigent contempla que tan sols es tingui en compte el número d'empreses afiliades a cada patronal, i Foment reclama que s'hi incloguin altres criteris, com el nombre d'empleats de cada empresa o el volum de facturació. "No té sentit i no entenem que els criteris que s'apliquen ara representin els nostres valors", diuen des de la patronal de Sánchez Llibre.
En aquest sentit, fonts de Foment han assegurat a El Nacional que demanaran que es canviï el decret del recompte, i si no es fa, "començarem a recorre-ho per la via judicial", ja que "ja no és un tema de la representativitat, sinó que aquests criteris d'ara no ens representen i no considerem que siguin correctes des del punt de vista econòmic", asseveren.
De totes maneres, després de 12 anys de pugna patronal sembla que es comença a enfilar el camí cap a una resolució. Les relacions entre Sánchez Llibre i Gonzàlez estan cada dia més fracturades, però no es dona del tot per perdut la possibilitat d'un acord d'última hora.