El nou conseller d'Economia i Coneixement, Ramon Tremosa agafa les regnes del Departament d'Economia en un moment més que complicat.  "La situació és molt delicada. Requerirà un gran esforç", ha admès Tremosa en una entrevista al Més324. En el decurs de la conversa s'ha sabut que CaixaBank i Bankia negocien una fusió que suposaria l'operació més gran que s'ha registrat a Espanya d'aquestes característiques els darrers anys, segons publica el diari Ara

"CaixaBank hauria de tornar a tenir la seu a Catalunya", ha valorat el conseller tot just saber la notícia. Si l'acord entre totes dues entitats arriba a bon port, suposarà la fusió de dues de les quatre entitats financeres més grans de l'Estat. Tremosa ha afegit que, de per si, una fusió bancària no és una notícia negativa, però  ha admès que preocupa el grau d'oligopoli que pugui quedar a Espanya.

Millor finançament per a Catalunya

El conseller també ha criticat la gestió centralitzada dels fons europeus per part del govern de Pedro Sánchez. "La Generalitat de Catalunya hauria de tenir una via d'accés directe amb la UE", ha reivindicat Tremosa.

Segons ha assegurat, el seu departament treballarà per complir amb les reivindicacions històriques com les infraestructures i el finançament econòmic. "Madrid hauria d'entendre que Catalunya és una locomotora", ha demanat Tremosa, que ha valorat que l'actual sistema de finançament és una "vergonya" i també ha afegit el seu desig perquè Catalunya no sigui "discriminada" com ho va ser amb el govern de Rajoy.

Recuperació econòmica

La recuperació econòmica després de la crisi de la Covid-19 serà el principal repte de la conselleria en els propers mesos. Tremosa n’és conscient, i ha manifestat la seva intenció per treballar per “evitar que tanquin empreses”.

Una de les línies importants pel nou cap de departament serà el turisme, segons ha assegurat en l’entrevista al Més324. Tremosa ha assegurat que “Catalunya ha de ser la primera” en el Pla de rescat pel turisme. “Necessitem el turisme perquè ens dona moltes connexions", ha reivindicat.

La planta de Nissan a Barcelona. / ACN

Tremosa ha valorat que la reactivació econòmica passa també per la indústria, i no s’ha estat de mencionar la marxa de Nissan i el paper que hi podria haver jugat el govern espanyol. “La planta de Nissan a la Gran Bretanya no ha tancat perquè el govern britànic va posar milions sobre la taula”, ha recriminat el conseller, que també ha avançat que ja hi ha altres propostes de mobilitat sostenible per ocupar el lloc de l’automobilística.

La trajectòria de Ramon Tremosa

Ramon Tremosa va ser durant 10 anys eurodiputat independent al Parlament Europeu per CiU i, posteriorment, el PDeCAT, també adscrit al grup dels liberals (ALDE). A Brussel·les, el nou conseller es va especialitzar en les carteres econòmiques com a membre de la Comissió d'Economia i ponent dels informes sobre supervisió financera del Banc Central Europeu. "Catalunya sempre està al capdavant recaptant fons europeus"

Aquestes tasques, i el fet que els liberals el nomenessin coordinador del grup en Economia, li van permetre mantenir contactes amb el llavors president del BCEMario Draghi, o l'actual vicepresidenta i comissària de Competència, Margrethe Vestager. També va treballar en Transports, en qüestions com el corredor mediterrani o el dèficit en infraestructures a Catalunya. Actualment, exercia com a professor d'Economia a la UB.

 

Imatge principal: El nou conseller d'Economia, Ramon Tremosa. / ACN