Barcelona i la seva regió metropolitana es troben en un procés de transformació gràcies a projectes clau que estan cridats a canviar el seu paisatge urbà i revitalitzar el seu teixit social i econòmic. Aquestes iniciatives inclouen des de la rehabilitació d'espais industrials històrics fins a l'impuls de noves àrees culturals i tecnològiques, a més de la recuperació d'espais per als ciutadans i l'activitat empresarial; i no només impulsades des de l'àmbit públic sinó també del privat.

A la capital catalana, la recuperació del front marítim de Barcelona és una de les fites recents de més transformació. El renovat Port Olímpic, la recuperació de l'Escullera amb una rambla i l'edifici Mirador o la restauració dels coberts del Moll de Llevant... són exemples que estan permetent que Barcelona recuperi la seva històrica connexió amb el mar, convertint el front marítim en un espai vibrant i accessible tant per a residents com per a turistes.

A més, hi ha dos projectes emblemàtics més enllà de Barcelona que impliquen la recuperació d'edificis patrimonials i la revitalització dels entorns urbans. D'una banda, el projecte de renovació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. Aquest espai, que representa el llegat industrial de la zona, està reconvertint-se per acollir un "hub" de la indústria audiovisual, digital i del vídeo joc. El nou centre pretén convertir-se en un complex de referència a escala mundial en els àmbits de la formació, la investigació, la creació i la innovació.

Aquest projecte, que busca donar una nova vida a un lloc que ha estat testimoni de la història industrial de Barcelona, té algunes similituds amb el projecte de rehabilitació de la Fàbrica Godó i Trias, a L'Hospitalet de Llobregat. La iniciativa, liderada per l'Ajuntament de L'Hospitalet i impulsat per Jaume Sabater, CEO de Stoneweg, busca revitalitzar aquest espai industrial emblemàtic i convertir-lo en un punt de referència cultural. La fàbrica serà transformada en un espai multifuncional que contribuirà al desenvolupament cultural i social de la ciutat, atraient tant residents com visitants i obrint-se a la ciutat.

En el ambit tecnològic, l'àrea metropolitana continua reforçant-se com a epicentre de la innovació i seu de centres de desenvolupament de tecnologia, la qual cosa està provocant també una reorganització i revitalització urbana de certes zones. Malgrat que la capital catalana és el gran nucli d'un ecosistema format per 140 hubs a tot Catalunya, amb més d'un 75 % dels centres s'han instal·lat a Barcelona, un 18 % han optat per instal·lar-se en altres ciutats veïnes, una opció que continua creixent i que està generant potents hubs d'innovació en ciutats com per exemple L'Hospitalet o Esplugues.

La col·laboració entre el sector públic i privat serà clau per garantir l'èxit d'aquestes iniciatives que estan començant a marcar el rumb de la regió metropolitana en els propers anys.