Canvi de rumb inesperat. El Tribunal Suprem paralitza els recursos sobre l'impost de les hipoteques després de la sentència que es va dictar ahir que determina que és el banc i no pas el client qui ha de pagar els impostos quan signa una hipoteca. Així, es portarà al ple de la sala per confirmar si finalment es tira endavant la sentència o no.
El president de la secció segona de la sala contenciosa administrativa del Suprem, que és qui ha dictat aquesta resolució, argumenta que la sentència "suposa un gir radical en el criteri jurisprudencial fins ara sustentat i es té en compte, també, la seva enorme repercussió econòmica i social". I per aquest motiu, Luis María Díez-Picazo Giménez ha acordat amb caràcter urgent "deixar sense efecte tots els assenyalaments sobre recursos de cassació pendents amb un objecte similar".
Així doncs, el president de la secció segona demana portar al ple de la sala si confirma definitivament la sentència que obliga els bancs a pagar l'impost de les hipoteques.
No hi ha precedents d’una reacció similar al Tribunal Suprem. Tot i que el president de la sala tercera té potestat d’enviar-ho a ple per tal de decidir si aquesta sentència ha de crear jurisprudència respecte de casos similars.
Ara, el ple de la sala estudiarà tots els casos, tot i que davant el que implica i el canvi de criteri que suposa, hauria pogut anar abans que la secció segona prengués la decisió. El que no anul·la aquesta resolució és la sentència pel cas concret que s’ha dictat. El que es decidirà ara és si a partir d’aquesta decisió, tota la resta de casos que arribin als tribunals han de tenir la mateixa resolució.
La sentència
Ahir, el Tribunal Suprem va decidir que és el banc i no el client el que ha d'abonar l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD) en la signatura d'una hipoteca, corregint així la seva doctrina anterior. En una sentència datada el 16 d'octubre, l'alt tribunal estableix que és l'entitat prestadora, i no qui rep el préstec, el que té interès a inscriure l'operació i elevar a escriptura pública.
Això significa que no és el client qui ha de pagar els impostos derivats del préstec hipotecari, sinó els bancs. D'aquesta manera, la sala tercera del Tribunal Suprem modifica la seva jurisprudència anterior i interpreta el text refet de la llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i conclou que no és el prestatari el subjecte passiu d'aquest impost, sinó l'entitat que presta els diners.
Conseqüències als bancs
Just després que ahir el Suprem donés la notícia, els bancs van caure estrepitosament a borsa i van arrossegar tot l'Ibex-35, que va arribar a registrar menys de 8.900 punts. En total, els bancs van perdre més de 5.500 milions d'euros en només una jornada. Avui, però, després d'aquest revés, els bancs ja tornen a cotitzar en positiu a l'Ibex.