El sector turístic català tancarà aquest 2020 el seu pitjor any a causa de la crisi generada pel coronavirus, amb una caiguda de la facturació d'uns 15.000 milions respecte a 2019, un descens de l'ocupació del 70% i amb l'esperança posada en les vacunes per començar a aixecar el cap a partir de l'estiu de 2021.
En declaracions a EFE, el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, ha explicat que la situació del sector a Catalunya és "dramàtica", ja que tancarà el seu "pitjor any" amb una caiguda de les pernoctacions d'al voltant del 70% i l'impacte directe sobre la facturació oscil·larà entre els 14.000 i els 15.000 milions d'euros.
Segons Bono, això és només la facturació "directa" que deixarà d'ingressar el sector aquest any, sense descartar que la caiguda acabi sent més gran quan es tanqui el balanç de l'exercici i amb una important afectació en altres sectors com la restauració o el comerç.
La dependència al turisme
La gran dependència del turisme català dels visitants estrangers, no tant en nombre, ja que dels 38 milions de turistes que va rebre Catalunya l'any passat poc més de la meitat van ser estrangers, sinó de la despesa, ha complicat la situació. El mercat internacional aporta el 86% dels ingressos, mentre que el domèstic, català i del conjunt d'Espanya, representa el 14%.
Aquest any la presència d'estrangers a Catalunya ha estat "testimonial", el que fa més greu l'efecte de la Covid-19 perquè el sector ha hagut de dependre's del mercat domèstic, que té un nivell de despesa "molt inferior", ha explicat Bono.
Així, al mes d'agost el mercat nacional va representar el 78,7% del total de turistes, quan el 2019 el percentatge se situava en el 42,2%. En concret, al mes d'agost, el mercat català fins i tot va tenir un millor comportament que l'any passat, però va baixar la resta dels mesos, a l'igual que l'espanyol, encara que molt menys que altres mercats.
La crisi dels hotels
Acostumats a tenir els carrers del centre de Barcelona plens d'estrangers, el sector hoteler de la ciutat és un dels grans perjudicats per aquesta crisi. Després de mesos tancats pel confinament i amb l'absència de turistes a causa, entre d'altres coses, a les limitacions de mobilitat imposades per intentar controlar el virus o les restriccions horàries de la restauració, no arriben al 25% dels hotels que actualment estan oberts a la ciutat del total de 440 establiments censats.
El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha explicat a EFE que estan a punt de tancar el seu "pitjor any", amb caigudes de la facturació i dels clients al voltant del 95% i amb entre 30.000 i 35.000 treballadors en Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), una situació realment "dramàtica".
Els hotelers de la costa catalana també s'han vist greument afectats per aquesta crisi i el turisme nacional no ha compensat la falta de visitants estrangers, mentre que les destinacions d'interior i el turisme rural han aconseguit un millor comportament, especialment durant l'estiu.