TÜV SÜD explica com adaptar-se a la nova Directiva de Sostenibilitat Corporativa (CSRD). La companyia analitza l'impacte immediat per a les empreses espanyoles i els passos que han de seguir davant de la nova normativa.
Indica que la imminent tramitació parlamentària de la nova Directiva de Sostenibilitat Corporativa "marcarà un abans i un després en la forma en què les empreses espanyoles gestionen i reporten el seu acompliment en sostenibilitat". Aquesta directiva, que s'emmarca en el Pacte Verd Europeu, busca avançar cap a una economia sostenible i lliure d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per a 2050.
La CSRD amplia l'àmbit d'aplicació de l'anterior Directiva d'Informació No Financera (NFRD) i exigeix a les empreses considerar la "doble materialitat", la qual cosa implica avaluar tant l'impacte financer dels factors ambientals, socials i de governança, com els efectes de les activitats de l'organització en el seu entorn i la societat. Aquest enfocament assegura que els informes reflecteixin una visió integral i alineada amb les expectatives d'inversors i altres parts interessades.
"La CSRD marca una nova era en la sostenibilitat empresarial. No és només una qüestió de compliment legal, sinó una oportunitat per transformar els models de negoci, guanyar competitivitat i respondre a les demandes d'inversors i consumidors cada vegada més conscienciats", va destacar Sandra Sancho, directora de sostenibilitat de TÜV SÜD a Espanya.
Les organitzacions afectades hauran de presentar informes conforme als estàndards de report desenvolupats pel Grup Assessor Europeu d'Informació Financera (EFRAG), coneguts com a European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
TÜV SÜD identifica cinc desafiaments immediats per a les empreses: acceleració en la recopilació i gestió de dades ESG: les empreses hauran d'implantar sistemes avançats per recopilar, analitzar i reportar dades sobre la seva empremta de carboni, gestió de l'aigua, drets laborals i altres indicadors de sostenibilitat; més transparència i exigència per a les cadenes de subministrament: la CSRD obligarà les empreses a avaluar l'impacte dels seus proveïdors i socis comercials; adaptació a noves auditories externes: l'obligatorietat de verificacions per part de tercers acreditats suposarà un repte immediat per a les empreses, que hauran de garantir la precisió i consistència dels seus informes; increment dels riscos reputacionales i regulatoris: les organitzacions que no s'adaptin als nous estàndards estaran exposades a sancions econòmiques i a un impacte reputacional; i accés a finançament i mercats internacionals: complir amb la CSRD serà essencial per accedir a inversors i mercats que exigeixin compromisos ferms amb la sostenibilitat.
L'avantprojecte de llei per a la transposició de la CSRD al marc legislatiu espanyol estableix una implementació esglaonada que permetrà que les empreses adaptin els seus processos i assegurin el compliment normatiu amb prou temps. 1 de gener de 2025: empreses de gran mida que ja reportaven sota la NFRD; 1 de gener de 2026: grans empreses que no estaven prèviament obligades a informar; 1 de gener de 2027: pimes cotitzades, tret de les que optin per l'exempció voluntària fins a 2028; i 1 de gener de 2028: empreses de tercers països amb operacions significatives a la UE.