"L'ocell s'ha alliberat", ha piulat Elon Musk aquest divendres per celebrar que s'ha convertit en propietari i CEO de Twitter. Amb l'arribada de l'home més ric del món al capdavant de la xarxa social, s'esperen molts canvis. Musk ja ha acomiadat figures importants de l'empresa, i segons apunten alguns mitjans, podria aixecar el veto permanent que Twitter ha imposat sobre figures com Donald Trump per haver incitat la violència. Davant aquest escenari, la Unió Europea ha volgut deixar clar a Musk que a Europa no ho tindrà tan fàcil per fer i desfer com vulgui. El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, ha respost a Musk al seu missatge a Twitter i aprofitant el seu joc de paraules amb l'ocell, li ha advertit que "a Europa, l'ocell volarà segons les nostres normes".
Breton fa referència a la nova Llei de serveis digitals, que té com a objectiu protegir els drets fonamentals dels usuaris a internet. Per aconseguir-ho, s'establiran formes de regulació del contingut i s'obligarà les grans plataformes com Twitter, Google, Apple o Amazon a col·laborar per evitar la difusió de contingut il·legal i garantir la transparència, tant cap a l'usuari, en el funcionament dels seus sistemes i algoritmes, i també cap a les autoritats, compartint dades i informació quan sigui necessari.
Elon Musk vol aixecar els vetos permanents de Twitter
El comissari francès també ha aprofitat per recuperar un vídeo del passat 9 de maig on apareixen ell i Musk a la planta de Tesla a Austin, als Estats Units. En aquest vídeo, Musk coincideix amb els plantejaments de Breton i assegura que estan "en la mateixa línia" de la nova legislació europea.
Unes afirmacions que encara estan per veure, perquè des que Musk ha pres el control de l'empresa, alguns mitjans econòmics apunten que vol aixecar el veto permanent que la plataforma havia imposat sobre alguns usuaris per violar condicions de la xarxa social. Una de les persones vetades és Donald Trump, i Musk ja va afirmar que li permetria tornar perquè considerava que vetar-lo havia estat "un error".
També cal recordar que una conferència al Financial Times al maig, Musk va afirmar que Twitter "només arriba a entorns que són molt a l'esquerra, però no aconsegueix generar confiança a la resta dels Estats Units i potser a altres parts del món", i que per això, a parer seu, seria important reduir el suposat biaix d'esquerres de la plataforma. També ha afirmat en ocasions anteriors que voldria desregular la plataforma per "potenciar la llibertat d'expressió".
Malgrat tot, en un comunicat publicat a Twitter després de la formalització de la compra per 44.000 milions de dòlars, Musk va afirmar que la seva motivació per comprar la plataforma era "ajudar a la humanitat" i lluitar contra la polarització que provoquen les xarxes socials.