Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE) han donat la llum verda definitiva al pla de recuperació d'Espanya. Amb aquest tràmit final, la UE permet que Espanya pugui començar a rebre els 69.500 milions d'euros que obtindrà dels fons europeus fins a 2026.
Aquesta aprovació també ha provocat que l'Estat pugui rebre ja el primer pagament d'aquesta gran quantitat de fons que serà un avançament de 9.000 milions d'euros que la Comissió Europea preveu lliurar en les pròximes setmanes, una vegada es firmin els últims documents oficials.
A més del pla espanyol, els ministres també ha aprovat els plans d'Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Portugal i Eslovàquia, que van ser els primers a obtenir l'aval de l'Executiu comunitari per beneficiar-se del fons comunitari de 800.000 milions.
Pròxims pagaments
Una vegada Espanya i la resta d'Estats rebin aquest primer pagament de prefinançament, hauran de demostrar dues vegades l'any que han complert els objectius fixats en els seus propis plans de recuperació en funció del calendari previst per poder accedir a un nou tram de finançament. En el cas espanyol, el segon pagament, segons el previst, ser efectuarà aquest mateix any i serà de 10.000 milions d'euros. Segons fonts del ministeri d'Economia, no hi hauria d'haver problemes per accedir a aquests diners perquè corresponen a objectius que ja ha complert l'executiu espanyol.
El problema arribarà a partir del 2022, ja que s'hauran d'implementar les primeres mesures laborals i de moment només s'ha pactat la primera part de la reforma de les pensions. Per tant, encara falta per pactar, i negociar, la segona part d'aquesta reforma i la nova reforma laboral, que són dues qüestions que no esperen detallades en el pla perquè es deixen tancar els acords, amb els agents socials.
El tercer desemborsament de la UE per a Espanya, si es compleixen els objectius, serà de 12.000 milions d'euros i està previst per a la primavera de l'any que ve. La resta d'objectius se n'han d'anar compliment semestralment fins al 2026 per accedir a nous trams de finançament i completar així els 69.500 milions.
Més d'un any després de l'acord
Amb l'aprovació els primers 12 plans, els primers fons començaran a fluir un any més tard de què els caps d'estat i de govern de la UE tanquessin l'acord per crear el fons de recuperació finançat amb l'emissió de deute conjunt. En preus actuals, la xifra del fons de recuperació s'eleva fins als 800.000 milions d'euros.
Aquest últim any, Brussel·les ja ha fet dues emissions de deute conjunt, amb les quals ha captat ja 35.000 milions d'euros, per pagar els primers prefinançaments. La Comissió Europea, però, no va poder començar a anar als mercats fins al juny perquè tots els estats van haver de ratificar la decisió de recursos propis, que permetia l'executiu europeu emetre deute per finançar el fons.
Els càlculs de la Comissió Europea apunten a l'objectiu de captar 80.000 milions d'euros aquest any i 800.000 milions, la totalitat del fons, en operacions fins al 2026. Els interessos del deute es tornaran entre el 2026 i el 2058.