No hi ha hagut sorpreses respecte a quins han estat els temes protagonistes del debat sobre l'estat de la Unió Europea d'aquest dimecres: la invasió a Ucraïna, la crisi energètica i la crisi climàtica. Tots tres temes acaben entrellaçant-se i agreugen la crisi general que protagonitzat el discurs de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, qui ha anunciat la nova proposta de l'ens que lidera: limitar els ingressos de les companyies elèctriques europees i gravar els beneficis extraordinaris de les petrolieres per recaptar al voltant de 140.000 milions d'euros.
"La nostra proposta recaptarà més de 140.000 milions d'euros perquè els Estats membres esmorteeixin el cop directament", ha assegurat Von der Leyen i ha afegit: "Els beneficis s'han de canalitzar cap aquells que més ho necessiten i per això la nostra proposta inclou els productors de combustibles fòssils i electricitat". La presidenta ha advertit que tot plegat són noves propostes que responen a la nova realitat europea i ha apuntat la seva temporalitat.
Von der Leyen també ha remarcat que cal estalviar energia: "Vull que la nostra Unió prengui exemple de la seva gent. Reduir la demanda a les hores punta farà que el subministrament duri més temps, i farà baixar els preus". Uns preus que treballen per abaixar més enllà de l'estalvi institucional o individual. Brussel·les ha recordat que segueix "treballant per abaixar els preus del gas". Aquest és el combustible que més mal de caps està causant a tota la Unió. La presidenta de la Comissió ha remarcat que l'any passat la UE rebia el 40% del gas que consumia de Rússia i ara el 9%. "Rússia continua manipulant el nostre mercat energètic. Prefereixen cremar el gas que enviar-los això és absolutament disfuncional", ha sentenciat.
"Les sancions estan aquí per quedar-se"
Rússia ha tingut un paper destacat en el discurs de la presidenta de la Comissió, el qual ha tingut lloc al Parlament Europeu en una sessió on ha estat present Olena Zelenska, primera dama ucraïnesa. Davant seu, Von der Leyen ha lloat la seva feina i la del seu marit i ha afirmat: "des del primer dia hem estat al costat d’Ucraïna amb les sancions més dures mai vistes". Ha celebrat que la indústria russa està molt malmesa per aquestes sancions i ha conclòs: "Les sancions estan aquí per quedar-se. Nosaltres no estem disposats a claudicar".
El mateix compromís amb el manteniment de les sancions sobre Rússia l'ha mostrat amb la col·laboració amb Ucraïna, on viatjarà avui mateix per tractar amb el president Volodímir Zelenski els beneficis d'entrar en el mercat únic europeu.