La situació laboral a Abengoa està arribant a una "situació límit", per això el sindicat UGT es mostra preocupat per "l'abonament de les nòmines del conjunt de la plantilla d'Abengoa" i "per la incertesa de la companyia", tal com va explicar a Servimedia Manuel Ponce, secretari general de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro (FICA) de UGT Sevilla. Els 5.000 treballadors d'aquest grup esperen conèixer el futur de la companyia andalusa, fundada el 1941, i la crisi de la qual ha acabat amb la liquidació de la matriu històrica, Abengoa.
"UGT FICA Sevilla i la representació legal dels treballadors de les societats d'Abengoa manifesten la preocupació existent per a l'abonament de les nòmines de febrer del conjunt de la plantilla. Situació que s'uneix a la incertesa dia després de dia, mes a mes, sobretot en els dos últims anys", afirma Manuel Ponce. Recorda que des d'"aquell 25 de novembre de 2015, una trentena d'Ero i altres tants Erto, han provocat un desassossec continu a la plantilla". I afegeix que "el dia d'avui els dos grups inversors espanyols, Urbas i Cox Energy, han manifestat el seu suport econòmic a la companyia perquè els seus treballadors cobrin el seu salari aquest mes, previ a l'adjudicació definitiva que per terminis ha de ser realitzada pel jutge del Mercantil, abans de finalitzar març". Manuel Ponce destaca que "des de la part social posen en molt valor la iniciativa i l'interès de tant Urbas com Cox Energy de la seva aposta per Abengoa. Per aquesta raó esperem que l'abonament de la nòmina d'aquest mes sigui resolt satisfactòriament per als treballadors".
Continuïtat i viabilitat de les filials
Els representants dels treballadors esperen que es mantingui el major nombre d'empleats i la seu a Sevilla, així com la continuïtat de la viabilitat de les filials. Els aspirants a fer-se amb la gairebé trentena de filials productives d'Abengoa, concentrades en Abenewco, han de presentar aquest dilluns 27 de febrer una millora de les seves ofertes per adquirir el grup de més viabilitat de la multinacional sevillana. Continua així el procés judicial, on els interessats han d'explicar els seus plans per dotar a la companyia de la liquiditat i els avals necessaris per alçar-se com a guanyadors en una decisió final que s'espera que es conegui en la primera meitat de març.
Abengoa passa per un moment definitiu per al seu futur, ja que les cinc companyies que han presentat proposades per aconseguir les 33 filials del grup Abengoa, ara en concurs de creditors, hauran de lliurar aquest dilluns un document amb les seves ofertes definitives, que seran estudiades pel magistrat del Jutjat Mercantil 3 de Sevilla, Jesús Ginés Gabaldón, per procedir a la seva venda. Aquesta és la notificació del jutge a les parts després de conèixer els informes fets per l'administrador concursal, Guillermo Ramos (EY), sobre les cinc ofertes presentades per Urbas, Ultramar, RCP/Sinclair, Cox Energy i Terramar.
Estat del concurs
Els compradors tenen tres dies per millorar les seves ofertes, ja que l'administrador concursal adverteix que algunes de les ofertes no garantien la viabilitat de les filials i contenen imprecisions, debilitats i omissions, i fins i tot tres d'elles no inclouen ni preu de compra o no acrediten la seva solvència econòmica i financera per poder comprar Abengoa. L'informe de l'administrador concursal analitza les deficiències de cada una de les ofertes presentades i explica si compleixen els requisits legals, però no classifica o qualifica aquestes proposicions per ordre d'un possible interès per al futur del grup.
És possible que els pretendents de la multinacional sevillana no vulguin donar a conèixer les seves ofertes completes com a estratègia empresarial en espera que es tanqui el termini i conèixer la resta d'ofertes en la "fase de millora". La primera oferta presentada per Urbas sembla que ha marcat les altres, encara que ara serà quan cada una d'elles haurà de demostrar el seu potencial. Els actius també surten a subhasta per uns 23 milions d'euros, incloent-hi el quadre "San Pedro penitent" de Murillo.
Taula de seguiment
La setmana passada es va reunir a Madrid la taula de seguiment, creada l'estiu passat després d'un acord del govern central, la Junta d'Andalusia i l'administrador concursal després de no prosperar el rescat demanat a la SEPI. En aquesta trobada, van estar la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, el conseller de Política Industrial i Energia de la Junta, Jorge Paradela, els representants de l'empresa, l'administrador concursal i els sindicats. El govern espanyol va assegurar llavors que posarà "tots els ajuts públics de l'Estat al seu abast" per donar suport al projecte i assegurar la viabilitat de la nova empresa, una vegada que el jutge del Mercantil de Sevilla resolgui el concurs. A més, fomentarà "l'atractiu que té l'empresa sevillana" amb la possible obtenció de nous contractes internacionals.
Mentrestant, el jutge Jesús Ginés ha autoritzat fa uns dies l'operació de Rioglass Servicios, propietat del grup Atlàntica, per adquirir per 300.000 euros Abengoa Solar amb els 400 empleats de l'empresa de la multinacional sevillana. A partir de l'1 de març els treballadors i actius passaran a ser d'Atlántica, que fins ara era client d'Abengoa Solar.