La Unió Europea ha tornat a renyar Espanya. Aquest dimecres la Comissió Europea ha tocat el crostó al govern espanyol per incomplir fins a cinc directives europees. Es tracta de la directiva europea sobre la morositat, la normativa sobre els límits màxims de contaminació, la dels treballadors desplaçats, la del whistle-blowing, així com també ha avisat al ministeri d'Hisenda que cal canviar el Model 720.
D'aquesta manera, Brussel·les ha llençat fins a cinc expedients d'infracció a Espanya, un procediment que pot acabar en multa, un cop fets els advertiments formals i després de passar pel Tribunal de Justícia. Si el Tribunal dóna la raó a la Comissió i el país no compleix, és multat.
Pel que fa als procediments d'aquest dimecres, en quatre d'aquests casos ha emès un ultimàtum de dos mesos, el procediment posterior a l'advertiment i previ a anar als tribunals, i en un altre ha llençat un primer advertiment.
Morositat
Primera advertència en morositat. La Comissió Europea ha enviat una carta d'advertiment a Espanya per incomplir la directiva europea sobre morositat, amb l'objectiu protegir les PIMES en les seves transaccions comercials. Brussel·les critica que l'Estat prorroga sistemàticament el termini legal de pagament a trenta dies i que això acaba essent un "problema molt greu per les empreses, sobretot, les petites".
La Comissió demana a Espanya que apliqui la directiva europea, que es facin responsables del puntual pagament de les administracions públiques i que es creïn entorns fiables per eradicar la morositat. La comissaria Elżbieta Bieńkowska ha avisat que és essencial per a les empreses que "poder cobrar a l’hora, per poder fer la seva feina, prestar servei als clients i pagar als treballadors".
Contaminació
La Unió Europea també ha tornat a advertir Espanya per incompliment de la normativa sobre els límits màxims de diòxid de nitrogen (NO2) que es poden emetre a l’atmosfera, un gas que bàsicament prové del trànsit. No és la primera vegada que ho fa i, de fet, aquesta serà la última, perquè ho ha fet en forma ja d'ultimàtum. La Comissió ha enviat un dictamen motivat, el següent pas a l'advertència, i li ha donat dos mesos per complir-ho. Si no ho fa, es portarà al Tribunal de Justícia
La Comissió demana d'aquesta manera a l'Estat que garanteixi la bona qualitat de l’aire i protegeixi la salut pública, i adverteix que no fer-ho suposa un greu problema per la salut. En el seu dictamen, Brussel·les identifica tres zones conflictives, una a Madrid i dues a Barcelona.
Treballadors desplaçats
La CE també ha donat dos mesos al Govern espanyol per adaptar la legislació espanyola a l'europea pel que fa a la matèria de treballadors desplaçats. Una normativa que hauria d'haver estat adoptada, com a màxim, el passat mes de juny.
Concretament, es referèixen al fet que Espanya encara no hagi comunicat la plena transposició al seu ordenament jurídic la directiva que estableix el marc comú de mesures i mecanismes de control necessaris per garantir el compliment de les regles europees sobre el desplaçament de treballadors. En forma també de dictamen motivat, la CE ha avisat Espanya formalment que ho ha de complir i que si no, serà portada al Tribunal de Justícia.
Model 720
També missatge contundent de Brussel·les al ministeri d'Hisenda. La Comissió Europea creu que les multes imposades per Hisenda als que no declaren correctament els actius a l'estranger són "desproporcionades", "discriminatòries" i que "estan en conflicte amb les llibertats fonamentals de la UE". Un cop més, la CE demana a Espanya que compleixi d'immediat aquesta normativa i amenaça amb anar al Tribunal de Justícia comunitària si no ho fa.
El model 720 és una declaració informativa sobre béns i drets situats a l'estranger que es va aprovar a l'octubre 2012 després d'una modificació de la normativa tributària, enmig d'una campanya contra el frau.
Whistle-blowers
Finalment, Brussel·les també critica Espanya per incomplir les normes dels anomenats 'whistle-blowers', els també coneguts com a reveladors d'informació, i que treballen per a un organisme i denuncien públicament o a un tercer les faltes o les irregularitats comeses per aquest organisme per interès públic.
La comissió demana a Espanya que estableixi mecanismes eficaços que permetin comunicar infraccions al reglament sobre abús dels mercats, complint així la directiva europea que regula l'abús d'aquests. En aquest cas, també li dóna dos mesos per actuar abans d'anar als Tribunals.