UNEF considera que les Comunitats Energètiques són una de les eines clau d'un model energètic sostenible perquè "permeten unir en un mateix projecte" diverses activitats que sumeixin en la transició energètica, com poden ser l'autoconsum, la rehabilitació d'edificis, la mobilitat verda o l'emmagatzemament.
Va assenyalar aquest dijous en un comunicat que ho fan, a més, involucrant directament a la ciutadania, a l'economia local i als ajuntaments en la definició del projecte i a la presa de decisions, possibilitant que els beneficis es reinverteixin en la comunitat i a les localitats on s'implementen.
Afirma que el desenvolupament de tot aquest ecosistema ofereix oportunitats tant per als ciutadans com per a les empreses del sector fotovoltaic, que poden oferir els seus serveis a aquestes Comunitats Energètiques, ja que la major part d'aquestes comencen per un autoconsum col·lectiu.
"Per poder desenvolupar tot el potencial que tenen les Comunitats Energètiques necessitem un marc normatiu clar, que garanteixi que els seus membres participen en igualtat de condicions que els agents tradicionals del mercat elèctric i que ofereixi una estabilitat regulatòria que permeti al seu torn a les empreses oferir els seus serveis a aquestes comunitats", va comentar José Donoso, Director General d'UNEF.
"No podem crear un instrument disruptiu i positiu, en implicar activament a tota la societat en la transició energètica, i no donar als seus membres suport sobre com portar-lo a cap|caporal", va afegir.
UNEF sol·licita que, igual com va ocórrer amb l'Autoconsum i que va impulsar el seu creixement, es desenvolupi un reial decret específic que marqui les bases del desenvolupament de les Comunitats Energètiques, entenent les seves característiques pròpies i proporcionant seguretat jurídica, transparència i estabilitat en el seu desenvolupament.
Per a això, UNEF proposa mesures que permetin assegurar l'autonomia i el control efectiu dels socis de les Comunitats Energètiques. Definint clarament al marc normatiu quan s'incompleix l'esmentada autonomia i control. També fomentar la participació de les entitats locals. Per a això, UNEF proposa que es declarin "entitats d'interès públic", la qual cosa ajudaria, el seu judici, a garantir la participació i l'impuls per part dels ajuntaments.
Així mateix demana d'assegurar l'accés al finançament. Explica que perquè la participació sigui realment oberta a la ciutadania, el finançament no pot ser una barrera d'entrada. Per això, des d'UNEF proposen, entre altres mesures, reduccions fiscals per a qui participin en les Comunitats Energètiques o que puguin accedir al sistema de Certificats d'Estalvi Energètic com a subjectes delegats, el que els permetria monetitzar l'eficiència energètica de les instal·lacions.