Unicaja i Liberbank han arribat a un acord aquest dimarts per tirar endavant un projecte de fusió que donarà resultat al cinquè banc més gran de l'Estat per volum d'actius. A través de dos comunicats remesos a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), les entitats han informat que els seus respectius consells d'administració han donat llum verda a l'operació
Durant el primer trimestre, aquesta decisió haurà de ser sotmesa a l'aprovació de les juntes generals d'accionistes . En cas que la fusió s'acabi produint, l'entitat resultant superarà els 100.000 MEUR en actius, tindrà prop de 10.000 treballadors i sumarà gairebé 1.600 oficines.
La fusió es completarà a finals del segon semestre de 2021
Les dues parts han acordat que l'equació de bescanvi d'accions sigui la següent: cada acció de nova emissió d'Unicaja (la societat absorbent) equivaldrà a 2,77 accions de Liberbank (entitat absorbida). A partir d'ara, les dues entitats sol·licitaran la designació d'un expert independent al Registre Mercantil de Màlaga perquè elabori un informe únic sobre el projecte comú de fusió. Tant Unicaja com Liberbank tenen previst que la fusió es completi a finals del segon trimestre o a principis del tercer trimestre de 2021.
La fusió d'Unicaja i Liberbank és la segona operació d'aquest tipus a l'Estat des que va esclatar la crisi de la covid-19. La primera va ser la de CaixaBank i Bankia, una fusió que ja compta amb el vistiplau dels accionistes i que ja només depèn dels organismes reguladors.
Més detalls de la fusió
La fusió d'Unicaja i Liberbank comportarà diversos canvis en totes dues entitats. D'una banda, l'actual president d'Unicaja Banc, Manuel Azuaga, mantindrà les seves funcions executives i presidirà el consell d'administració. Pel que fa a la seu, es mantindrà a Màlaga, on actualment es troba la seu d'Unicaja.
A l'hora de dur a terme qualsevol procés de reestructuració, la idea serà mantenir amb els sindicats les corresponents reunions i negociacions que permetin desenvolupar la integració de les plantilles amb "l'acord més gran possible entre les parts". L'entitat combinada tindrà, en principi, una plantilla de 9.972 treballadors (6.274 d'Unicaja Banc i 3.698 de Liberbank) i una xarxa de 1.608 oficines (1.029 d'Unicaja i 579 de Liberbank).
Les operacions de fusió són una de les vies que la banca té per a guanyar escala, millorar l'eficiència i elevar la rendibilitat, elements de gran importància en un context marcat per uns tipus d'interès en mínims històrics i pels efectes de la crisi del coronavirus. Aquest escenari, unit a l'excés de capacitat, se soluciona habitualment mitjançant processos de reestructuració de les plantilles.