Els bancs espanyols Unicaja i Liberbank han confirmat aquest dilluns contactes "preliminars" de cara a una possible fusió sense que, de moment, s'hagi adoptat cap decisió sobre això, segons van informar ambdues entitats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Això ocorre arran que sortissin a la llum determinades informacions sobre contactes entre els dos bancs divendres passat. En cas de prosperar les negociacions, es crearia la cinquena entitat més important del país amb més de 100.000 milions en actius.

Unicaja ha remès un comunicat en el qual reconeix "contactes preliminars amb Liberbank", si bé els emmarca en el fet que "de forma regular analitza potencials oportunitats d'inversió i operacions corporatives". Liberbank, poc després, ha indicat que no s'ha arribat a una decisió sobre això.

Els dos bancs han intentat fusionar-se en altres ocasions. L'última va fracassar el maig de 2019 després de cinc mesos de negociacions, davant de la falta d'acord entre ambdues sobre el seu valor i el consegüent repartiment accionarial. En aquesta ocasió, les actuals circumstàncies podrien impulsar els equips negociadors de les entitats a llimar les diferències. D'una banda, la baixa rendibilitat del sector bancari europeu, pressionada encara més per la previsible prolongació de l'entorn de tipus d'interès baixos, i l'actual crisi del coronavirus, han tornat a situar les fusions en el punt de mira perquè les entitats aconsegueixin reduir costos i millorar la seva eficiència.

Ambdues entitats preveuen convocar aquesta mateixa setmana als consells d'administració per donar llum verda a converses més formals. En concret, hauran de procedir a la contractació d'assessors externs per iniciar la fase de due diligence (auditoria legal), en la qual s'intercanviaran informació i tindran accés als seus respectius llibres per a —una vegada tinguin tots els números sobre la taula— decidir si segueixen endavant o no amb l'operació.

Ambdues entitats han pujat fortament en borsa després de donar-se a conèixer els contactes. Les accions de Unicaja han iniciat la sessió amb pujades de més del 12%. Per la seva part, Liberbank s'ha arribat a disparar fins i tot un 20%. La possible operació seria la segona fusió a la banca espanyola en menys d'un mes, després d'una operació entre Bankia i CaixaBank que ja va ser ben vista pel mercat. La resta del sector bancari cotitzat també s'ha revaloritzat al caliu d'aquesta possible nova onada de fusions, especialment el Banc Sabadell, que apareix a totes les travesses, i ha arribat a pujar més del 4%.

El banc resultant tindria 1.608 oficines i 9.972 empleats

El Banc Central Europeu (BCE) ha intensificat en els últims mesos les seves crides perque les entitats de la zona euro emprenguin fusions tant a nivell domèstic com transnacional per provar de resoldre els problemes de baixa rendibilitat que ve arrossegant el sector des d'abans de la pandèmia, però que la crisi actual ha exacerbat.

Al tancament de juny, Unicaja Banco tenia un actiu total de 63.002 milions d'euros, una plantilla de 6.274 empleats i una xarxa de 1.029 oficines. Del seu costat, Liberbank tenia actius per 45.824 milions, 3.698 treballadors i 579 oficines. D'aquesta manera, la combinació dels negocis de Liberbank i Unicaja resultaria en la sisena entitat per volum d'actius a Espanya (o la cinquena, descomptant la fusió entre CaixaBank i Bankia), amb més de 108.826 milions d'euros en actius, una xarxa de 1.608 oficines a Espanya i una plantilla integrada per 9.972 treballadors.

 

Imatge principal: Façana d'una oficina de Liberbank a Madrid. Foto: Europa Press