La Universitat Alfons X el Savi (UAX) ha presentat una nova guia interactiva dissenyada per ajudar els professors a integrar l'IA Generativa (IAG) als seus mètodes d'ensenyament. D'aquesta manera, la 'Guia d'IAG per a professors UAXmakers' neix amb l'objectiu de facilitar l'ús responsable i segur de l'esmentada tecnologia, enriquint la seva tasca docent, promovent la innovació en els models educatius i assegurant la seva correcta adopció per part dels estudiants.
Segons l''Observatori de l'Impacte de la Tecnologia en les Professions' d'UAX, el 73% dels professors universitaris considera que l'IA Generativa transformarà l'educació. I és amb la intenció de ser agents aquest canvi que el sector ha d'assumir que UAX ha creat la primera 'Guia d'IAG per a professors UAXmakers'. Dissenyada per un grup d'experts en innovació pedagògica d'aquesta universitat, UAX respon a aquest repte amb una eina que guia als docents de manera fàcil i pràctica en la seva incursió i professionalització amb aquesta tecnologia.
"Per la seva usabilitat i contingut teòric amb aplicacions pràctiques, la 'Guia IAG per a professors UAXmakers' mostra de manera senzilla els fonaments i les possibilitats de l'IA Generativa perquè els professors, ja siguin universitaris o d'altres àmbits, puguin amplificar la seva professió en integrar aquesta tecnologia en la seva pràctica docent, impulsant la innovació en les seves metodologies i assegurant el bon ús de la mateixa a les aules", assegura Lola Vivas, directora d'Innovació Pedagògica de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Alfons X el Savi.
UAX ha creat una eina interactiva que introdueix els professors en el llenguatge de l'IA Generativa mostrant com construir prompts. A més, explica com pot millorar l'ensenyament amb exemples i casos pràctics per a la personalització de l'aprenentatge, la creació d'activitats innovadores i el desenvolupament nous models d'avaluació.
També ofereix recursos com|com a jocs creatius, dissenys innovadors de sessions, presentacions, noves avaluacions i materials educatius (continguts, imatges, vídeos), que dinamitzaran les classes i impulsaran la formació dels estudiants, i la seva ocupabilitat en el nou paradigma professional, on l'IAG s'ha convertit en palanca de transformació.
ENTORN SEGUR
L'itinerari interactiu de la guia d'IAG d'UAX compta amb diferents panells que donen resposta, a més, a qüestions d'impacte social i a la importància d'impulsar un ús responsable de l'IA. Ajuda a comprendre la necessitat d'aplicar el pensament crític; a identificar els possibles biaixos dels resultats aportats per l'IAG; a entrenar-la de forma òptima i a conèixer les polítiques de privacitat d'obligat compliment, entre altres punts clau en l'entorn educatiu on prioritza la integritat i el rigor acadèmic. UAX està prenent, a més, mesures per crear entorns segurs als seus núvols i protegir la privacitat de les dades, contribuint a l'esmentat ús responsable de l'IAG tant per part de professors com d'estudiants de la universitat.
El llançament d'aquesta guia forma part de l'estratègia global que UAX continua impulsant en matèria d'Intel·ligència Artificial amb l'objectiu de completar la integració d'aquesta tecnologia en totes titulacions en l'inici del curs 2024/2025. La institució va arrencar una primera fase del projecte amb la posada en marxa del seu primer 'Observatori de l'Impacte de la Tecnologia en les Professions', amb la participació de més de 2000 estudiants i gairebé 400 professors i professionals, que analitzava el grau d'adopció de l'IA Generativa a les aules i en l'àmbit professional, així com l'ús que es fa d'ella en ambdós entorns.
"L'estudi va demostrar que les noves generacions utilitzen l'IA Generativa el doble que els professionals i els professors i per tant, que són les que impulsaran la seva integració a mesura que s'incorporin al mercat laboral", afirma Isabel Fernández, rectora de la Universitat Alfons X el Savi i Doctora en Intel·ligència Artificial. "Com institució educativa tenim la responsabilitat d'entendre els canvis que això implicarà per preparar els nostres professors per ser capaços de generar els professionals que requereixen les empreses, amb valors, enteniment de les possibilitats i riscos de les noves tecnologies, i competències per aplicar-les amb impacte de manera responsable".
La nova 'Guia d'IAG per a professors' que UAX comparteix de manera oberta per a professors del seu claustre o d'altres institucions educatives, suposa un instrument realment útil per evolucionar els models d'ensenyament seguint la línia del model UAXmaker, que impulsa la seva formació amb el treball en equips interdisciplinaris formats per estudiants de diverses titulacions per a, aplicant la tecnologia, proposar una solució real a reptes plantejats per empreses líders.
La guia tindrà una segona fase on s'ampliaran els consells d'ús d'aquesta tecnologia per a professors amb exemples de bones pràctiques, així com una nova guia de l'IAG per a estudiants.