La irrupció d'eines d'IA Generativa en la societat està provocant una onada informativa que promou el debat sobre la idoneïtat o no d'aquesta tecnologia. Per analitzar les potencialitats de l'IA Generativa en els entorns professionals, Isabel Fernandez, doctora en IA per la Universitat d'Oviedo i rectora de la Universitat Alfons X el Savi, ha participat al Fòrum Cambra, organitzat per la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d'Oviedo, amb la conferència 'L'impacte de la intel·ligència artificial generativa en les professions'.
Durant la seva intervenció, Fernández ha posat el focus en la capacitat de la tecnologia per millorar la vida i el benestar dels ciutadans. "Jo soc una ferma defensora de la tecnologia amb propòsit", ha afirmat. "La tecnologia ben utilitzada porta avenços|avanços a llocs als quals de cap altra manera no s'arribaria perquè no són rendibles. El 86% de la població mundial té un smartphone; es dona la paradoxa que en llocs als quals no arriba l'aigua potable, s'estan carregant diàriament aquests telèfons".
En l'àmbit professional, la rectora d'UAX ha defensat que la tecnologia és un facilitador que pot automatitzar i amplificar tasques diàries en la major part dels sectors, i l'IA serà un factor més que ajudarà a amplificar les capacitats dels professionals.
"El 80% dels llocs de treball es veuran impactats per la Intel·ligència Artificial; però això no és negatiu" ha afirmat. I ha basat la seva afirmació amb exemples com la generació de continguts i imatges, que ja està utilitzant la indústria de l'entreteniment, la generació de codi o l'acceleració dels processos de prediagnòstic i triaje de l'àmbit sanitari, que es poden veure agilitats per l'aplicació de l'IA.
UAX
La Universitat Alfons X el Savi porta 30 anys evolucionant les metodologies tradicionals de formació superior, per alinear l'educació universitària amb les necessitats de les empreses i generar el talent que necessiten. Aquest objectiu li ha portat a desenvolupar metodologies de formació innovadores com UAXmakers, que permet als estudiants treballar en projectes reals alineats amb els objectius de l'Agenda 2030 al costat de companyies líders com Quirónsalud, CaixaBank, Avanade, Ecoalf, Telefónica o Microsoft, entre altres.
A través d'aquesta metodologia UAX promou un enfocament positiu en l'adopció de les noves tecnologies i la seva aplicació amb propòsit en les professions, ajudant els seus estudiants a utilitzar la tecnologia com una eina per amplificar les seves capacitats, per complir el seu propòsit transformant els negocis, democratitzant els serveis i generant un impacte social positiu.