La Universitat Alfons X el Savi (UAX) i UROLF, servei mèdic especialitzat en la branca d'urologia amb dedicació a la investigació, diagnòstic i tractament, juntament amb la Fundació Universitat Alfonso X el Savi (FUAX), han creat la Càtedra d'Uroginecología i Terra Pelvià. Una aliança que busca impulsar la formació, investigació i innovació entorn de les últimes tècniques i tractaments en uroginecología.

Segons va informar l'entitat, aquesta nova càtedra permetrà als estudiants de pregrau i postgrau de les especialitats de l'àmbit de la salut com són medicina , fisioteràpia, infermeria i psicologia, entre d'altres, aprendre les últimes tècniques en uroginecología de la mà de professionals i referents en la matèria. Per a això, en el context de la càtedra es desenvoluparan al llarg del curs acadèmic una sèrie de tallers, conferències i seminaris, així com jornades de divulgació tècnica i tecnològica que ajudin als professionals i alumnes a conèixer casos pràctics, nous materials, noves teràpies, o com la tecnologia està impactant en l'atenció mèdica d'aquesta especialitat.

En aquesta línia, dins de les activitats de la càtedra es contempla la posada en marxa de dos projectes d'investigació en els quals s'estudiï l'aplicació de l'IA per al diagnòstic de precisió de la neuropatologia del pudend i per a l'estudi urodinámico. Ambdós projectes són una oportunitat perquè els estudiants d'UAX entenguin com aplicar la tecnologia amb propòsit en la seva professió, mentre es genera coneixement perquè els professionals i les empreses del sector sanitari puguin aplicar la tecnologia per generar un impacte positiu en la societat.

"Aquesta càtedra contribueix a la nostra missió de fomentar aliances que potenciïn la investigació i el desenvolupament de coneixement pràctic amb el clar objectiu que sigui un referent nacional i internacional", ha manifestat José Antonio Blanco, Director de FUAX. Per la seva part, Aida Suárez, degana de la Facultat de Ciències Biomèdiques i de la Salut d'UAX, ha destacat que aquest acord "suposa un pas significatiu en el nostre afany per reforçar la col·laboració entre el món acadèmic i els professionals de la salut, permetent als estudiants i experts avançar en tècniques d'avantguarda que millorin la qualitat de vida de les persones."

Amb aquesta iniciativa, la Càtedra d'Uroginecología i Terra Pelvià de l'UAX, en col·laboració amb UROLF i la Fundació UAX, es proposa no només la innovació en tècniques i coneixements d'última generació, sinó també visibilitzar una patologia que afecta significativament la qualitat de vida de moltes dones: els trastorns del terra pelvià. "És una oportunitat única per donar veu a una patologia sovint passada per alt i proporcionar als professionals de la salut la formació necessària per millorar el seu diagnòstic i tractament", va assenyalar el Dr. Luis López-Fando, director de la càtedra. "La càtedra busca, així, elevar la consciència sobre aquesta afecció i formar experts que puguin atendre les necessitats específiques de les pacients, amb el compromís en l'atenció mèdica personalitzada."

La creació d'aquesta càtedra contempla també un programa de beques d'excel·lència per als estudiants d'UAX, estades formatives acreditades; així com el desenvolupament d'un programa fellowship a Uroginecología.

Amb aquest acord UAX, FUAX i UROLF combinen la qualitat acadèmica i el suport científic a través de la col·laboració i vinculació d'experts en el sector de la salut en les activitats que es desenvolupin en el marc de la Càtedra.

CICLES I TALLERS

La Càtedra ja ha iniciat la seva activitat amb els primers tallers organitzats per Astellas i amb la col·laboració de les empreses del sector: Abbivie, Boston scientific, Coloplast, Hollister, Medtronic, Neomedic, Promedon, Soinde, Wellspect, Creo Medical, Capenergy i Wolf. Totes elles, amb activitat en l'àrea d'urologia i ginecologia, es van donar cita a l'Hospital Virtual de Simulació d'UAX, on van tenir l'oportunitat de dirigir-se als professionals de la salut interessats en adquirir coneixements especialitzats en urologia funcional i uroginecología. El curs en el seu conjunt ofereix una formació integral, centrada en la prevenció, diagnòstic i tractament dels trastorns urològics i uroginecológicos que afecten les dones.

Aquestes formacions, ofertes durant dues jornades a les instal·lacions del campus de Villanueva de la Cañada de la universitat, han reunit més de 80 uròlegs, ginecòlegs i uroginecólogos que han utilitzat tecnologies com la realitat virtual en tallers de capacitació en diverses tècniques. A més, s'han pogut endinsar en l'aplicació de diverses tècniques per tractar malalties uroginecológicas com l'aplicació de toxina botulínica en pacients amb bufeta hiperactiva i idiopàtica, o conèixer més sobre el desenvolupament d'un esfínter artificial femení. Tot això de la mà de professionals del servei mèdic UROLF, Hospital Universitari de la Princesa, Hospital Universitari Gregorio Marañón, Hospital Universitari 12 d'octubre, Hospital Universitari Gregorio Marañón, Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Hospital Universitari de Getafe, Hospital Universitari Porta de Hierro i Hospital Nacional de Paraplègics.