La Universitat Pompeu Fabra (UPF) és la sisena millor universitat d'Europa per estudiar Economia, la millor d'Espanya i la segona millor del sud d'Europa després de la Universita Commerciale Luigi Bocconi. Així ho constata un rànquing realitzat per l'organització internacional World Economic Forum que té en compte la reputació de la institució pel que fa el professorat, les publicacions i les cites de recerca. Més concretament, la UPF, que aconsegueix una puntuació de 80,1 punts, tan sols 10 menys que la prestigiosa London School of Economics, és una universitat "jove, pública i moderna". Va ser fundada el 1990 amb la ferma voluntat de convertir-se en "una universitat líder a Europa".
De moment ja ha estat guardonada amb el premi "Campus d'Excel·lència Internacional" atorgat pel Ministeri d'Educació amb l'objectiu de "situar les universitats espanyoles d'excel·lència entre les millors d'Europa i promoure el seu reconeixement internacional", i alhora es troba en la posició número 15 del rànquing Times Higher Education com a millor universitat del món amb menys de 50 anys.
Una llarga llista de professors de renom
El grau en Economia de la UPF té una llarga llista de professors de gran reputació internacional que s'han format majoritàriament a l'estranger i han tornat a la UPF per seguir investigant tant al Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) com a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) alhora que imparteixen classes. Alguns dels més destacats són el director del CREI i assessor del BCE i l'FMI, Jordi Galí, l'assessor en cap del World Economic Forum i un dels creadors del Global Competitiveness Index, Xavier Sala-i-Martin, el president d'Accid i diputat de Junts pel Sí al Parlament, Oriol Amat. I també la directora general de la Gradute School of Economics (GSE), Teresa Garcia-Milà, el conseller independent del Banc d'Espanya i membre del consell assessor de la Conselleria de Sanitat, Guillem López-Casasnovas o un dels fundadors de la UPF, Xavier Calsamiglia.
Mas-Colell, una (re)incorporació estrella
La darrera gran (re)incorporació de la universitat ha estat la de l'exconseller d'Economia i Coneixement i fundador de la GSE, Andreu Mas-Colell, que segons va avançar el Nacional, va oficialitzar la seva tornada a les aules com a professor emèrit de la UPF pràcticament tres mesos després de deixar la Generalitat. El World Economic Forum posa de relleu el seu nom i la seva contribució a l'economia mitjançant el llibre "Teoria Microeconòmica", "un dels més llegits en microeconomia d'arreu del món".
En aquest darrer trimestre ha impartit algunes lliçons de l'assignatura "Temes de Microeconomia" però tal i com va assegurar en una entrevista en aquest diari, també ha seguit donant suport a la investigació. Recorrent així les transicions que tenia pendents: "de la vida política a la vida normal i d'aquesta, a la vida de professor jubilat." O no tan jubilat.
I més enllà del professorat, el World Economic Forum també qualifica la recerca i innovació de la UPF com a "molt elevada" en un model d'ensenyament "d'alta qualitat amb projecció internacional", posant el focus en els centres recentment esmentats així com també en el Parc d'Investigació de la UPF. En definitiva, una universitat que combina professors de molta reputació amb alumnes de molta qualitat i projecció internacional. Perquè el talent d'avui és l'impuls i l'essència de demà.