Un divendres amb sensació de diumenge a Catalunya. Només les Marxes per la Llibertat trenquen el silenci, i fan via cap a Barcelona per assistir a la manifestació de les cinc de la tarda, l'acte central de la vaga. Un dia de vaga general de carrers tallats, vies bloquejades, empreses tancades, estudiants al carrer i pocs llocs on anar a comprar. Una protesta massiva a la sentència del judici al procés.
I és que la vaga general d'avui, divendres 18 d'octubre, convocada per la Intersindical-CSC i IAC, ha començat la jornada de manera exitosa. El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha fet una primera explicació a les 12 del migdia sobre el seguiment de la vaga, en què assegura un 10,11% de reducció en el consum energètic respecte al dia d'ahir i entre un 60% i un 80% de comerços tancats, depenent del territori. Les universitats és on més s'ha secundat la vaga, amb un seguiment del 90%.
Pel que fa al transport, segons les dades de Treball, al metro s'ha fet un 36% de seguiment i s'ha registrat un 50% menys de passatgers que ahir. El bus ha tingut un 9,75% de seguiment; els Ferrocarrils de la Generalitat un 13,12% i un 50,6% menys de passatgers que un dia habitual. El Tram ha registrat un 10% de seguiment i ha tingut un 40% menys de passatgers que de normal. Per contra, Renfe no ha volgut facilitar les dades de passatgers a la conselleria i ha registrat un 0,94% de seguiment.
Gran seguiment des d'ensenyament
Segons dades del 72% dels centres públics, el seguiment ha estat de fins al 43%. En l'àmbit de l'ensenyament privat, ha estat d'un 26% i en el concertat, del 35%. A les universitats ha estat massiu: del 90%.
A més, l'aturada general coincideix amb la vaga de tres dies del moviment estudiantil, que des de dimecres ha instat a buidar les aules per protestar contra la sentència del Suprem. Aquest és el darrer dia de vaga i els universitaris s'uniran aquesta tarda a la concentració, en què el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) hi ha donat obertament suport.
Seguiment empresarial
"Quan una empresa fa un tancament patronal i aquells treballadors no van a treballar, no es comptabilitza com a vaga perquè no s'està donant de baixa a la Seguretat Social", explica Homrani, ja que en un tancament patronal el treballador segueix cobrant amb normalitat.
Alhora, el conseller també ha explicat que "les vagues d'ara no són iguals que fa vint anys" pel fet que hi ha treballadors que s'agafen un dia de festa o la baixa per poder cobrar el dia encara que s'adhereixin a la vaga, i això és difícil de comptabilitzar.
Algunes empreses, com Bonpreu o Petrolis Independents, ja van anunciar que tancarien tots els seus centres perquè s'adherien a la vaga, i que els seus treballadors continuarien cobrant.
D'altra banda, hi ha hagut empreses com Seat o diverses universitats com Esade o la UPF, que han anul·lat la seva activitat augurant "dificultats de mobilitat", tot i que la companyia i els centres segueixen oberts.
Finalment, la sanitat concertada ha registrat un seguiment del 19,6% i la privada d'un 5,4%, i en la funció pública han secundat la vaga un 30,3% dels funcionaris.