El sector de la logística i transport de mercaderies manté la vaga del dia 30 d'octubre després que les patronals Uno i Transcalit no s'hagin presentat a la reunió convocada aquest dilluns per evitar l'aturada a la seu del Departament de Treball. Els sindicats han convocat la vaga per reclamar millores salarials després de nou anys de sou congelat i de negociacions de conveni sectorial bloquejades a la demarcació de Barcelona.
A les portes, desenes de sindicalistes de CCOO i UGT han tallat el trànsit al carrer Sepúlveda per donar suport als seus companys i com a primera de les "moltes" reivindicacions que vindran si no s'arriba a un acord, segons ha assegurat Cristina Torres, secretaria d'Acció Sindical de CCOO, que ha criticat la falta d'implicació de la patronal no presentant-se a la trobada. Unes 17.000 persones podran acollir-se a la vaga, segons els sindicats.
La reunió de conciliació ha estat convocada per la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat arran del fracàs en la trobada de treballadors i patronal al Tribunal Laboral de Catalunya de divendres. Després d'esperar durant més d'una hora, la representació dels treballadors ha marxat de la seu del Departament de Treball tot apuntat que la patronal havia comés una "irresponsabilitat". A banda de fer una crida a la negociació, la Torres ha avisat que "després de nou anys, la paciència dels treballadors s'ha esgotat" i que les vagues poden continuar durant els mesos de novembre i desembre, "dates molt importants pel transport de mercaderies del país", ha recordat. Amb tot, la sindicalista ha mostrat voluntat de trobar-se amb els representants de Transcalit i Uno al llarg del dia, si ho volen.
Al seu torn, Núria Gilgado, secretària de Política Sindical la UGT de Catalunya, ha remarcat que el "bloqueig de nou anys" del conveni és culpa de les patronals que "abusen del seu poder". La sindicalista d'UGT ha assegurat que és gràcies a la reforma laboral promoguda pel govern del PP el 2012 que les patronals de la logística i el transport de mercaderies "poden bloquejar" els canvis en el conveni col·lecti sectorial, evitant, d'aquesta manera, que augmenti el sou dels treballadors "tot i que el sector ha tingut grans beneficis en els últims anys".
Un altre punt de fricció entre treballadors i patronals és la jornada de dilluns a diumenge, que la patronal vol implementar a tot el sector a canvi d'una actualització de salaris "molt per sota" dels increments de l'IPC, segons els sindicats. Els representants laborals asseguren que treballar en dissabte o diumenge no és un problema però sí que s'oposen a la "desregulació absoluta" dels caps de setmana sense haver de negociar amb la representació dels treballadors de cada empresa. "No pot ser que donem una carta en blanc a través del conveni a canvi d'aquesta millora salarial", ha dit la representant de CCOO.
Els representants dels treballadors han remarcat la importància de pactar un nou conveni sectorial perquè, mentre no s'actualitza, les empreses arriben a acords concrets amb els seus treballadors i moltes vegades aposten per la subcontractació en companyies multi-serveis que paguen un 40% menys de salari i posen condicions de salari per sota del sou mínim definit pel conveni sectorial.