Els veïns dels barris de la Barceloneta i Vila Olímpica clamen contra l'Ajuntament d'Ada Colau perquè consideren que "ha renunciat a la batalla davant de la privatització del Front Marítim de Barcelona, que perjudicarà tots els barcelonins". L'Hotel Arts —en una subhasta celebrada en la delegació d'Hisenda de Barcelonaha comprat la majoria dels locals del Front Marítim barceloní per 76 milions d'euros, adquirint 23 dels 26 lots. La venda d'aquests establiments ha arribat després de tres dècades que l'Ajuntament fos el concessionari únic.

L'operació inclou negocis com el Casino, les discoteques Pacha i Catwalk, els restaurants Moncho's o la botiga Tous. També forma part de l'adquisició el restaurant McDonald's que es troba a sobre de la ronda Litoral, la gasolinera Repsol i 532 places d'aparcament. L'hotel de luxe és propietat dels fons d'inversió ABP Investments, Government of Singapore Investment Corporation (GIC) i Host Hotels & Resorts.

El Govern de Colau havia realitzat un pla de cara als anys vinents que preveia una transformació de la zona marítima conforme a les necessitats dels veïns, que ara es troben decebuts amb el final de la negociació. "Estem molt defraudats amb l'Administració. Portàvem molts anys demanant que es recuperés el front perquè hi havia molts projectes enfocats en la comunitat", lamenta Manuel Martínez, president de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, un dia després que es faci pública la venda.

Colau Janet Sanz @bcnencomu
La alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb la regidora d'urbanisme, Janet Sanz. Foto: Barcelona en Comú

Segons Martínez, era essencial per als residents portar endavant un conjunt de projectes que allunyessin el lleure nocturn més problemàtic dels barris. "En els últims anys hem viscut la decadència del territori amb baralles, drogues, soroll, incivisme, destrucció del mobiliari urbà, etc. El pla que s'havia de desenvolupar anava a posar fi a això, però ara serà impossible", sentencia el representant veïnal. El pla previ a la privatització tenia en compte, entre altres aspectes, ampliar els espais del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de l'Hospital del Mar, escoles i centres esportius, entre molts d'altres.

"Entenem que l'Ajuntament s'havia de quedar amb el Front perquè és qui el va construir amb els diners de tots els ciutadans. Ens van dir l'any passat que hi havia un acord amb el govern espanyol per quedar-se amb el territori, però era mentida", indica Jordi Giró, president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica. "Ni ha donat la cara l'alcaldessa Ada Colau, ni el regidor Jaume Collboni, ni la regidora d'urbanisme Janet Sanz. Ara nosaltres estem mirant amb advocats si podem fer enrere l'operació amb mitjans jurídics", afegeix Giró.

Els actuals arrendataris d'aquests negocis està previst que impugnin la subhasta, ja que afirmen que la venda ha estat omplerta d'irregularitats. A més, aquests tenen el dret preferent de compra, encara que difícilment no es produirà cap canvi en la titularitat perquè la majoria no tenen liquiditat per a l'operació en la crisi actual.

Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat

Aquest dimarts, durant la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, també s'ha discutit la subhasta de la concessió del Front Marítim de la ciutat. La majoria del grups de l'oposició ha expressat que hi havia marge per negociar i aconseguir l'adquisició del Front Marítim perquè l'Estat espanyol no el vengués a "un fons especulatiu". Des de Esquerra Republicana, Jordi Coronas ha senyalat al govern Colau-Collboni indicant que “la resignació és l’antipolítica” i que el govern municipal “ha renunciat a liderar i defensar aquesta ciutat, i aquesta és la veritat”.

“Volem saber per què s'ha renunciat al dret preferent de l'Ajuntament com a concessionari, volem saber on és l’acord signat, volem saber el cost de manteniment i les inversions de l’Ajuntament de Barcelona durant aquests anys i quin retorn del cost tindrà l'Ajuntament en aquesta operació”, s'ha preguntat també el portaveu dels republicans.

Per altra banda, el portaveu del grup de Junts per Catalunya, Jordi Martí, ha ressaltat que el Govern de Barcelona "no ha tingut res d'autocrítica després de la falta de capacitat de negociació per l'operació, la qual cosa suposa un fracàs polític per al mateix executiu i per a tots els barcelonins". També afegeix que "no s'hauria de descartar que algú dimitís per la gravetat de la situació".

“Això sí, aquests dies hem vist tuïts de membres del Govern municipal queixant-se, dient que no els agradava però que no podien fer res, i que només facin això és molt pobre”, ha insistit Martí. Celestino Corbacho, portaveu de Ciutadans, per altra banda ha indicat que "estem davant d'una mort anunciada per no haver sabut negociar amb fermesa, trencant les expectatives dels veïns".

Manel Valls, portaveu del partit socialista, ha defensat l’Estat i el seu interès patrimonial. "L'estat ha de gestionar com cregui convenient el seu patrimoni. A més, ara els anterior llogaters tenen opció a tornar a adquirir els seus locals", defensant que els fons exteriors inverteixin en la ciutat.

 

Imatge principal: Port Olímpic. Efe