Les vendes globals de les pimes industrials a Catalunya van disminuir un 11,4% el 2020 i un 64% de les empreses van veure reduïdes les seves vendes en més o menys mesura en un any marcat per la pandèmia de la Covid. Aquestes són unes de les dades extretes de l'enquesta a realitzada per Pimec a 409 pimes del sector industrial i que el president de Pimec, Josep González, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan, han presentat aquest dimecres.
Avui presentem els resultats de l'#informePIMEC “La pime industrial catalana. Balanç 2020 i perspectives 2021"
— PIMEC (@pimec) January 27, 2021
📣 Presentació a càrrec de Josep González, president de @pimec, i Modest Guinjoan, Director de l'#ObservatoriPIMEC pic.twitter.com/oaIMW18kEt
Les empreses són de l'àmbit energètic, químic, metal·lúrgic, alimentàries o tèxtil, entres altres. Del total de vendes, el 30% han estat exportacions, un percentatge que és més gran com més grans són les empreses.
El president de Pimec també ha exposat durant la presentació de l'informe que el 67% de les empreses ha fet inversions en el seu negoci durant el 2020. A més, el 22% ha incrementat la seva plantilla, el 49% l'ha mantinguda i el 29% l'ha reduït, segons l'estudi presentat aquest dimecres. Amb tot, el 54% de les pimes industrials van veure els seus resultats econòmics disminuïts durant el 2020, respecte de les dades de l'any anterior.
Caiguda de les vendes i de les exportacions
El 21% de les pimes industrials que han participat en l'estudi van veure incrementades les seves vendes durant el 2020, mentre que un 64% van patir una caiguda en les vendes. El 46% d'aquestes es van fer al mercat català, un 30% van ser exportacions (19% a la zona euro i 11%) a la resta del món i la resta, un 24%, van fer-se a Espanya. Les exportacions es van reduir a causa de l'alentiment del mercat internacional durant el 2020 a causa de la Covid.
L'estudi de Pimec també exposa que les microempreses estan més orientades al mercat català i que, en el cas d'aquelles més grans, les exportacions hi tenen un pes més important. El 42% de totes les empreses enquestades va patir una caiguda de les exportacions durant el 2020. La caiguda del saldo interanual (respecte de l'any 2019) de les exportacions és d'un 21%.
Ocupació i inversions
L'ocupació a les pimes industrials va disminuir més que no pas augmentar, amb un 29% enfront de 22%. Els ERTO realitzats durant el 2020 a causa de la pandèmia s'inclouen en les empreses que han mantingut l'ocupació, que representen un 49% de les participants a l'estudi.
El 67% de les empreses han dit que van fer inversions en els seus negocis durant el 2020, amb la finalitat d'augmentar-ne la capacitat productiva i augmentar-ne la productivitat, principalment. Amb menor importància, també es van produir inversions per innovar en productes i prendre mesures mediambientals.
El 2020 marcat per la pandèmia de la Covid va provocar que un 54% de les pimes tingués pitjors resultats econòmics durant el 2020. Tot i això, un 59% confia a què l'activitat global pujarà el 2021, sent les empreses mitjanes les més optimistes. Sis de cada deu empreses participants en l'estudi tenia coneixement sobre els fons europeus, i un 30% d'aquestes ha reconegut que hi presentarien algun projecte de l'àmbit digital o sobre transició ecològica.
Acusacions d'UGT
En la presentació de l'estudi, PIMEC ha titllat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, "d'una mica irresponsable" en referència a les declaracions que ha fet aquest matí sobre les negociacions dels nous ajuts del Govern. En una entrevista amb l'ACN, Ros ha exigit al Govern que "no cedeixi" a les pressions de les patronals catalanes PIMEC i Foment per eliminar dels nous ajuts l'exigència de mantenir l'ocupació com a mínim fins a finals d'any. El líder de la UGT ha acusat Foment i PIMEC de tenir una actitud "irresponsable" i "impresentable" i d'estar "absolutament enrocades" en les negociacions que s'estan fent en la comissió de seguiment del Consell del Diàleg Social.
Per la seva banda, González ha acusat el secretari general de la UGT a Catalunya de tenir "poca sensibilitat empresarial" i ha demanat al Govern que tingui "més responsabilitat que Camil Ros" i atengui a les demandes de les patronals per tal que les empreses no estiguin més perjudicades a Catalunya que a altres comunitats de l'Estat.