VidaCaixa, el grup assegurador de CaixaBank, va guanyar 388,7 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, un 7% més que en el mateix període de l'any anterior i va situar la seva activitat comercial en nivells prepandèmia. Segons la companyia, el creixement sostingut dels recursos gestionats i el volum més gran en les carteres de negoci i estalvi són les bases d'aquest creixement. L'activitat comercial de la companyia, per la seva part, s'ha situat en nivells similars als registrats abans de la pandèmia, així les primes i aportacions de VidaCaixa han estat de 5.512,1 milions d'euros, un 3,5% més que fa un any i un 0,4% més que el 2019, i el 84% del total correspon al negoci d'estalvi. Els recursos gestionats per VidaCaixa han crescut un 4%, fins a situar-se en 113.586 milions d'euros, malgrat la volatilitat registrada als mercats.
Del total, 65.301 milions d'euros corresponen a assegurances de vida, amb 4.317 milions provinents de Bankia Vida, 40.841 milions d'euros es concentren en plans de pensions i EPSV, i 7.444 milions són de BPI Vida i Pensõés. En aquests sis mesos, VidaCaixa ha abonat als seus clients 2.681 milions d'euros en prestacions, un 8% més que l'any passat, i aproximadament la meitat, 1.240 milions d'euros, s'han pagat en forma de renda. Segons l'entitat, amb aquests resultats, VidaCaixa es manté com a líder del sector assegurador a l'Estat, ocupant la primera posició en vida amb un 34% del total de provisions, i manté també el lideratge en plans de pensions, amb un 34% del volum total d'estalvi gestionat. A més, cal recordar que la companyia continua immersa en la integració de Bankia Vida, procés que està previst que finalitzi durant l'últim trimestre de l'any.
Alhora, durant la primera meitat del 2022, la ràtio de solvència sobre el capital requerit ha estat de 160%. Les assegurances d'estalvi, per la seva part, concentren gran part del volum de primes comercialitzades fins a juny, tant en el segment individual com en el col·lectiu, arribant fins als 3.560,7 milions d'euros, un 8,7% més, i 389,8 milions d'euros, un 2,1% més, respectivament. Les aportacions a plans de pensions han assolit els 862 milions d'euros, un 14,2% menys, i el segment individual s'han situat en els 562,7 milions d'euros, un 13,5% menys que en el mateix període de l'any anterior. En col·lectius, les aportacions a plans d'ocupació han estat de 299,3 milions, un 15,5% menys que l'any passat, a causa de les aportacions extraordinàries en BPI Vida i Pensõés el 2021, encara que considerant solament el mercat a Espanya, les aportacions a plans d'ocupació han crescut un 38%. Segons VidaCaixa, els recursos gestionats en plans de pensions han baixat per la caiguda dels mercats, que ha impactat en les valoritzacions i les rendibilitats, i pel descens de les aportacions pel canvi en el seu tractament fiscal.
Els plans individuals i EPSV van tancar el juny amb 28.272,1 milions d'euros, un 5,9% menys, malgrat que es van integrar 6.500 milions d'euros en 2021 procedents de Bankia Pensions. Els plans d'ocupació i del sistema associat han comptat amb 15.653,7 milions d'euros, un 2,8% menys i es van integrar més de 2.000 milions d'euros en plans d'ocupació de Bankia Pensions el 2021. En els últims dotze mesos, els plans de pensions de VidaCaixa han obtingut una rendibilitat mitjana del -6,2 %, enfront del -6,6% del conjunt de plans de pensions del sistema individual a Espanya.
VidaCaixa ha presentat aquests resultats en un context en el qual ha destacat el debilitament de la recuperació de l'economia mundial, la invasió d'Ucraïna i la política de COVID zero de la Xina, que han impactat especialment en els preus de l'energia, i el gir cap a polítiques monetàries restrictives, que han engegat els principals Bancs Centrals.