VidaCaixa, la filial asseguradora de CaixaBank, ha obtingut un benefici net consolidat de 199,5 milions d’euros durant el primer trimestre del 2022, el que suposa un 10,6% més que en el mateix període de l’any anterior. Segons ha informat aquest dijous la mateixa entitat, aquest creixement es fonamenta, bàsicament, en un volum més gran de cartera dels negocis d’estalvi i risc i en el creixement sostingut dels recursos gestionats. També cal apuntar que aquests resultats incorporen per primera vegada el negoci de Bankia Vida, coincidint amb l’inici del procés d’integració, que finalitzarà els pròxims mesos i posarà fi a la fusió iniciada ara fa un any.
El total de primes i aportacions en aquest període ha crescut un 13,5% i ha arribat als 3.187,8 milions d’euros, 29 dels quals provenen de Bankia Vida, impulsat especialment per les assegurances d’estalvi i el segment de protecció individual. A més, VidaCaixa gestiona 117.382,3 milions d’euros en actius, un 18,9% més que l’any passat i del total, 66.569 milions d’euros corresponen a assegurances de vida, 42.997 milions d’euros es concentren en plans de pensions i EPSV, i 7.817 milions són de BPI Vida e Pensões.
Pel que fa a la quota de mercat, la companyia ha aconseguit una xifra històrica del 34,2%, incrementant el volum de provisions en un 14,7% en comparació amb l’exercici anterior i doblant la seva posició en el mercat en els últims 10 anys. En plans de pensions es manté també al primer lloc, amb el 33,9% del total del patrimoni gestionat en aquests productes. Amb l’objectiu de protegir el benestar dels seus clients, VidaCaixa ha abonat entre gener i març un total de 1.337,1 milions d’euros en prestacions, un 4% més que l’any passat. El volum de clients ha crescut un 12,8% en un any i ja supera els 5,7 milions a Espanya i Portugal.
Assegurances d’estalvi
Per segments de mercat, durant els primers tres mesos de l'any, els clients de VidaCaixa van estalviar un total de 2.757 milions d’euros, un 17,1% més que fa un any. En aquesta línia, les assegurances d’estalvi concentren gran part del volum de primes comercialitzades fins al març, tant en el segment individual com en el col·lectiu. El primer ha arribat als 2.123 milions d’euros (+24,7%). El segon ha registrat 239 milions d’euros (+97%).
A més, l'entitat considera que "l’oferta àmplia i diferencial de VidaCaixa" ha estat clau en aquest creixement de les primes comercialitzades. Alhora, els productes únics en el mercat, com Valor Actiu Unit Linked, que ha assolit un total de 898 milions d’euros i un creixement del 197%, han estat una de les claus principals del creixement. D’altra banda, la gamma de rendes vitalícies ha acumulat prop de 700 milions d’euros entre les quals ha destacat la Renda Vitalícia Inversió Flexible, que permet cobrar una renda mensual durant tota la vida a canvi d’una aportació única que s’inverteix en dues carteres amb diferents polítiques d’inversió.
Plans de pensions
En aquest primer trimestre, però, el producte que ha registrat descensos són les aportacions a plans de pensions a causa de les reduccions legals en els límits màxims. En el segment individual, s’han situat en els 274,2 milions d’euros, un 11,1% menys que en el mateix període de l’any anterior. En els plans col·lectius, les aportacions a plans d’ocupació han estat de 120,8 milions d’euros, un 45,8% menys que el març de l’any passat. La contracció, en aquest cas, s’atribueix a aportacions extraordinàries registrades a Portugal el 2021, que repercuteixen en la comparativa aquest any. Ara bé, si mirem només el mercat estatal, les aportacions a plans d’ocupació han crescut un 19%.
Els recursos gestionats en plans de pensions experimenten un fort creixement en comparació amb el març de l’any passat. Aquest increment s’atribueix tant a la integració de Bankia Pensions, que va suposar finalitzar l’any 2021 amb la mobilització de més de 8.000 milions d’euros (6.500 d’individuals i 1.800 de col·lectius), com a una excel·lent gestió de les inversions. Els recursos en plans individuals han superat els 30.000 milions d’euros, un 31,4% més que l’any passat. Els plans d’ocupació i del sistema associat han sobrepassat els 16.200 milions d’euros, un 19,7% més.
La rendibilitat dels plans de pensions de VidaCaixa en els últims dotze mesos ha estat del 2,4%, davant de l’1,6% del conjunt de plans de pensions del sistema individual a Espanya. En la resta dels períodes de referència s’ha mantingut la mateixa tendència. A tres anys, VidaCaixa ha aconseguit un 4,20%, enfront del 3,3% del mercat; a cinc anys, un 3,0%, enfront del 2,2% del mercat, i a 10 anys, un 3,9%, enfront del 3,7% de la mitjana del mercat.
Les pressions inflacionistes, el gir cap a polítiques monetàries restrictives per part dels principals Bancs Centrals i la guerra a Ucraïna han marcat l’evolució del mercat al primer trimestre. L’increment en la volatilitat i la incertesa s’han traduït en caigudes generalitzades en la major part dels actius. Tot i que a curt termini la volatilitat implica rendibilitats negatives, per mantenir el poder adquisitiu dels estalvis destinats a la jubilació és clau adequar l’exposició a actius de més risc (i més rendibilitat esperada a llarg termini) a l’horitzó temporal.
Assegurança de vida risc
La protecció mitjançant assegurances de vida risc ha crescut entre els clients del segment individual. Les primes s’han situat un 23,4% per sobre de les de l’any anterior i han acumulat 206 milions d’euros. En aquest primer trimestre ha destacat novament MyBox Vida, una assegurança que ofereix una àmplia cobertura en cas de mort, invalidesa o malaltia greu i que es completa amb una segona opinió mèdica. En el segment de col·lectius s’han registrat un total de 224,8 milions d’euros en primes (1,9 milions provenen de Bankia Vida), un 21,5% menys que fa un any.