La cancel·lació del Mobile World Congress no és l’única conseqüència econòmica que el coronavirus de la Xina, l'anomenat Covid-19, ha deixat a Catalunya. Tot i que és la més evident pel ressò que ha generat i per l’impacte directe que ha marcat a la ciutat de Barcelona, hi ha altres efectes a tenir en compte.
Contextualitzem. Catalunya exporta 1.494 milions d'euros a la Xina, segons dades d’ACCIÓ (2018). Es tracta principalment de carn de porc (11,8%), aparells, material elèctric (9,1%) i coure (8,6%). En total, unes 4.900 empreses catalanes exporten a la Xina, i 1.921 d’aquestes ho fan de manera regular.
Encara no es pot posar una xifra concreta a l’afectació perquè el problema encara és vigent, però com que el virus ha fet aturar la producció a alguns indrets de la Xina, això ha provocat que diverses empreses catalanes s’hagin quedat sense els subministraments necessaris que reben del país asiàtic. Un dels casos més sonats ha estat el de l’empresa italiana Magneti Marelli, que va presentar un ERO temporal a la seva fàbrica de Barberà del Vallès degut a l’aturada de producció per falta dels subministraments xinesos. A més, diverses empreses s’han queixat que les comandes fetes a la Xina no arriben i que s’ha aturat gran part de la cadena.
I és que cal tenir present que les exportacions catalanes representen el 23,8% de les exportacions de l'Estat espanyol a la Xina i actualment hi ha 198 filials d’empreses catalanes en aquest país.
Amb tot, la gran majoria d’empresaris es remeten a la cancel·lació del Mobile com l’impacte més important. L’estat d’alerta global va portar a diverses grans empreses a cancel·lar la seva participació al congrés, cosa que va acabar forçant la decisió de la GSMA, la organitzadora, a suspendre el congrés del tot. Un congrés que es preveia que arribés a una facturació de 500 milions d’euros, 14.000 llocs de feina i congregués més de 100.000 visitants d’arreu. Tot i que les organitzacions encara no han especificat l’impacte econòmic que suposarà la cancel·lació, els més afectats són els treballadors del sector serveis.
Patacada a les borses
Ens hem centrat en Catalunya, però a nivell global ja s'han començat a notar els efectes de la incertesa creada pel Covid-19. El dilluns 24 de febrer, després de la primera mort per coronavirus a Itàlia, les borses europees i arreu del món van tancar la sessió amb pèrdues milionàries. Només en una jornada, l'índex espanyol, l'Ibex-35, va caure un 4,07% per la por dels inversors, el que suposa més de 20.900 milions d'euros. Unes pèrdues que s'han mantingut la resta de la setmana, i acumula ja més d'un 10,9% de pèrdues i ha perdut el llindar dels 9.000 punts.
Les borses europees també han patit grans caigudes durant tota la setmana. La de Milà ha estat de les més perjudicades després de les dotze morts a Itàlia pel coronavirus, també la de París i la de Frankfurt. Alhora, també s'han desplomat les borses asiàtiques, Wall Street i el Dow Jones.
Una por motivada per una "potencial pandèmia", segons la OMS, que ja no entén de fronteres i que, en un món globalitzat com el nostre, l'afectació a l'economia d'un país acaba traslladant-se a nivell internacional.