El futur de l'aeroport del Prat segueix a debat. Tot i que ara el projecte d'ampliació i les inversions estan suspeses, la idea no s'ha aturat definitivament. Aena continua pressionant per recuperar l'acord.

En les darreres setmanes, el seu president, Maurici Lucena, ha assegurat que la previsió és que hi hagi una pujada de preus gradual per volar des de l'aeroport de Barcelona-El Prat en un futur molt pròxim si no hi ha ampliació. Concretament, ha estimat que això es produirà a conseqüència d'un col·lapse que es produiria entre els anys 2025 i 2026. Alguns experts, però, ho posen en dubte.

EuropaPress

Què passarà amb els preus?

Segons explica Pablo Díaz, expert en economia del turisme de la UOC, a ElNacional.cat, no hi ha motius per pensar que pujaran els preus. Per què? Doncs perquè el preu del bitllet d'avió no només es regeix per la demanda sinó que depèn de molts altres factors, com les taxes i els impostos públics.

"La demanda té cert efecte, però no ho és tot. Si es vol que els preus segueixin sent atractius, la política pública pot jugar amb les taxes", indica. A més, l'expert calcula que la normalització de l'arribada de turisme després de la covid serà llarga i, per tant, en cas que passés, trigaria anys. Tanmateix, quan es parla de la possible ampliació, també s'ha de fer pensant en anys vista, ja que la construcció trigaria.

"Abans hi havia la dinàmica de subvencionar alguns vols a aeroports petits. En cas que el Prat augmentés la demanda de forma desorbitada, els aeroports secundaris com el de Reus o Girona ho podrien absorbir", apunta com una altra opció.

Arriba un canvi de paradigma: adeu al transport aeri

D'altra banda, Díaz també destaca un altre factor important que cal tenir amb compte, i és el canvi de paradigma que ve pel que fa al transport. Ara mateix, Europa està impulsant polítiques verdes que incentiven el transport en tren i això podria repercutir en la demanda de vols. De fet, a Europa, especialment al Nord, hi ha moviments com el flygskam, que és "la vergonya de volar" i que reivindica l'orgull d'anar en tren, un indicador que les coses estan canviant.

"Ara la tendència dels polítics és la contrària a augmentar el trànsit aeri. La idea és deixar de subvencionar companyies aèries per impulsar el transport no contaminant. Si les autoritats prenen partit i subvencionen el tren i el connecten bé, pot canviar el paradigma. Aquí, ho podrien fer amb l'Avlo", conclou.

 

EuropaPress

Tot i això, Aena, amb les dades sobre la taula, creu que la saturació està a prop i augura que cada cop Barcelona estarà connectada amb menys ciutats. "El Prat arribarà al màxim de la seva capacitat tècnica a partir de l'any 2025-2026. Aquests són els pronòstics. Podria passar abans o després, però anirà per aquí. Què passarà? Que aleshores hi haurà un moment que no hi haurà la capacitat d'incorporar més rutes ni més línies aèries. Per tant aquest ventall de destins directes que estava ampliant l'aeroport des de fa 15 anys, s'aturarà. I inevitablement, en una probabilitat molt alta, a mesura que l'aeroport se saturi, els preus dels bitllets d'avió s'apujaran, per part de les línies aèries. És el que passa a l'aeroport de Heathrow", pronostica Lucena.