Tots els països de la Unió Europea han acordat una reforma de l'IVA perquè cada país tingui més flexibilitat a l'hora de fixar-lo per a cada producte. Així doncs, s'actualitzarà la llista de béns i serveis als quals els països poden aplicar tipus reduïts d'IVA. Com serà a partir d'ara?
Pel que fa als impostos superreduïts, Europa deixarà posar un IVA inferior al 5% només en 7 productes, que hauran de ser de primera necessitat o sanitaris. Això obre la porta a què Espanya pugui deixar l'IVA de les mascaretes al 4% com havia promès.
La Unió Europea també ha acordat que es podrà posar un IVA reduït de fins al 5% en 24 productes bàsics. Aquesta nova llista s'ampliarà per incloure aquells productes destinats a protegir la salut pública per lluitar contra la covid (guants, màscares o equips de protecció individual), tots els productes beneficiosos per al medi ambient (com ara bicicletes, sistemes de calefacció ecològics o panells solars), productes i serveis que serveixin per donar suport a la transició digital i que fins ara no podien ser objecte d'una rebaixa de l'IVA (com l'accés a internet o l'emissió en línia d'esdeveniments culturals o esportius).
Tanmateix, Brussel·les recorda que la gran majoria de productes i serveis ha de gravar al tipus general i que, en tot cas, l'IVA intermedi i el zero o reduït han de ser excepcions.
La lluita contra el canvi climàtic
Per contra, a partir d'ara es prohibirà reduir l'IVA de productes que perjudiquin el medi ambient, és a dir, es posarà fi als tipus reduïts i exempcions que actualment s'apliquin sobre béns o serveis considerats contaminants per tal d' assolir els objectius de la UE en matèria de canvi climàtic. Aquesta supressió es farà de manera gradual fins al 2030.
Les noves normes també volen evitar distorsions de la competència i restablir la igualtat de tracte. Per això, tots els països podran gaudir de les excepcions a què només tenien dret alguns Estats membres "per raons històriques". En el cas de les excepcions existents que no donin suport als objectius en matèria de clima, però, hauran d'eliminar-se abans del 2032.
Quan entrarà en vigor?
Perquè la norma entri en vigor, els Vint-i-set encara han d'esperar un dictamen del Parlament Europeu, tot i que és un procés consultiu perquè la posició de l'Eurocambra en aquest assumpte no és vinculant. "Els Estats membres disposaran de més flexibilitat a l'hora que els seus sistemes d'IVA reflecteixin les opcions polítiques nacionals, garantint alhora la coherència amb les prioritats europees comunes: les transicions ecològica i digital i, per descomptat, la protecció de la salut" ha dit el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, per celebrar l'acord que arriba tres anys després de la proposta inicial de Brussel·les.