2022 serà l’any de la pujada de preus. La crisi mundial de subministrament i transport que vivim ha derivat en l'encariment de les matèries primeres i, inevitablement, això ens repercutirà com a consumidors. Els experts asseguren que l’ascens de preus de 2021 només ha estat el preludi de l’escalada que viurem enguany. Aquests són alguns dels productes i serveis que s’encariran aquest nou any. 

Llum

Cap sorpresa. La llum ha tornat a assolir en les darreres setmanes rècords històrics. Aquest darrer mes de desembre ha estat el més car de la història, amb nou dies on el preu del MWh ha superat els 300 euros de mitjana. Per aquest motiu, ell govern espanyol ja ha assumit que es tracta d’una dinàmica que seguirà i ha allargat fins a l’abril les rebaixes d'impostos i càrrecs aprovades el 2021, per intentar evitar que l'encariment de l'energia es converteixi en una càrrega insostenible per a famílies, autònoms i empreses.

Europa Press

Gas

En la mateixa línia, també s’apujarà el preu del gas, tot i que aquest tindrà un límit. L'actualització de les tarifes regulades (TUR) a partir d'aquest 1 de gener comportarà un increment del 5,48% en la factura anual per al consumidor mitjà que s'hagi acollit a una d'elles. Tot això tenint en compte que el govern espanyol va prendre la mesura de limitar al 15% el cost de la matèria primera. De no ser així, encara pujaria més.

Habitatge

Durant el 2021 el preu de compra l’habitatge ja ha pujat un 4,3% i es preveu que enguany ho faci un 4% més per l'encariment de les primeres matèries i el bloqueig del comerç internacional, segons el servei d'estudis de CaixaBank. Però no només això, sinó que també ho farà el lloguer, on la revisió de les quotes va lligada a l'IPC. En aquests casos, es pren com a referència l'últim mes de l'any. Segons les últimes dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la taxa interanual corresponent al desembre se situarà en el 6,7%, la més alta des del març de 1992.

Europa Press

Cotxes

Els experts d’aquest sector calculen que el preu dels automòbils pujarà al gener entre 800 i 1.000 euros de mitjana perquè l'1 de gener finalitza la congelació de sis mesos dels trams de l'impost de matriculació. A més, també se suma la ja esmentada crisi internacional d’abastiment i transport.

Aliments

Principalment, l’encariment de l’energia i el transport sumat al mal clima d’enguany i l’encariment d’alguns fertilitzants i materials utilitzats en agricultura han fet que omplir ara la cistella de la compra ens costi un 5,5% més, la taxa més alta des de fa 29 anys. Aquestes dades consoliden l'acceleració de la inflació en els últims mesos, cada vegada més intensa. La previsió és que segueixi així aquest 2021. 

Benzina

La gasolina ronda els 1,5 euros el litre, prop del màxim històric. Tot i que els experts auguren que els carburants arrencaran 2022 allunyats dels màxims de finals de novembre, després de cinc setmanes a la baixa, el que sembla clar és que es produïrà un increment al llarg del 2021 del 25% en el cas de la gasolina i del 27% en el del gasoil, segons dades del Butlletí Petrolero de la UE.

Pixabay

Els autònoms

Les quotes que paguen els autònoms a la Seguretat Social també s'elevaran entre 5 i 21 euros al mes des de l'1 de gener, segons la base per la qual cotitzin, després de la pujada de les bases màximes i mínimes contemplada a la Llei de Pressupostos de l'Estat per al 2022, així com dels tipus més grans de cotització que haurà d'assumir el col·lectiu.

Els taxis

Pel que fa al taxi, les tarifes 1 (laborables de vuit del matí a vuit del vespre), la 2 (laborables de vuit del vespre a vuit del matí i dissabtes i festius) i la 3 (preu tancat) s'incrementen un 2,8%. La baixada de bandera augmenta en cinc cèntims, fins als 2,30 euros i el preu per quilòmetre serà d'1,21 euros i 1,45 en les tarifes 1 i 2, respectivament.

Els peatges

A partir de l'1 de gener del 2022 s'incrementaran en un 1,97% les tarifes actuals de les autopistes que depenguin de l'Estat per ajustar-les a l'IPC, segons ha informat el Ministeri de Transports.