Virginia Guinda, vicepresidenta de Foment del Treball i consellera delegada d'Iberboard, prepara una candidatura per disputar la presidència de la CEOE al seu president actual, Antonio Garamendi. Després que el líder de Faconauto, Gerardo Pérez, decidís no presentar alternativa a Garamendi per a les eleccions que celebra la patronal espanyola el proper dia 23 de novembre, ara és Guinda qui està ultimant una candidatura des de Catalunya.
La primera presidenta?
Consellera delegada de l'empresa de fabricació de cartró gràfic Iberboard, Guinda, nascuda a Barcelona el 1974, és enginyera industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i experta en gestió energètica. A més, és vocal del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, membre del consell consultiu d'electricitat i d'hidrocarburs de la CNMC i va ser fundadora i directora d'Energia Local durant 10 anys. Si la candidatura de Virginia Guinda aconseguís el triomf a les eleccions de la CEOE, seria la primera vegada que una dona presidiria la patronal dels empresaris espanyols.
Garamendi, un baix perfil empresarial
D'ençà de l'anunci de la seva reelecció, Garamendi veu com hi ha altres candidatures que es preparen per rivalitzar amb el seu perfil. Precisament, un dels aspectes que més es retreu al president basc de la patronal és que no està lligat a la representació d'una empresa i el seu perfil va massa lligat a la representació i la institució, però no en el terreny pràctic. En aquests moments, qualsevol candidatura alternativa es pot presentar fins a quinze dies naturals abans de la data de l'assemblea electoral, és a dir amb el 8 de novembre com a límit i marcat en el calendari. El requisit de qui vulgui agafar un cos a cos amb Garamendi és que compti amb el suport de, com a mínim, vint representants vocals de la nova assemblea general, que alhora, siguin representants de quatre diferents organitzacions membres de ple dret com a mínim. Patronals com ATA, Confemetal, Ganvam, Ceatge, Cepime, CNC i Unespa ja han manifestat públicament el seu suport a la candidatura d'Antonio Garamendi. Però el silenci de molts altres també evidencia que podria haver una segona candidatura.
Garamendi, cinquè president en la història de la patronal, va prendre el relleu de Juan Rosell el novembre del 2018, en una assemblea electoral de candidatura única. Aquests quatre anys, marcats per la pandèmia i la relació amb el nou govern de coalició PSOE-Podemos, ha afrontat un intens procés de diàleg social que ha deixat importants acords amb La Moncloa i sindicats, però també tensions internes dins l'organització. Nascut a Getxo, està llicenciat en Dret per la Universitat de Deusto (Biscaia), ha estat president i fundador de l'Associació de Joves Empresaris del País Basc (Ajebask), de l'espanyola (Ceaje) i de la Iberoamericana (CIJE), on es va centrar en el suport a la creació d'empreses. Posteriorment, també va liderar els interessos de Cepyme.