"Ni més ni menys que un nou Pla Marshall del segle XXI" ha de ser desenvolupat per a la reconstrucció econòmica d'Ucraïna, han subratllat el canceller alemany, Olaf Scholz, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un article per al Frankfurter Allgemeine Zeitung. La crida es va fer ahir a través d'aquest diari, però avui s'ha reforçat amb les declaracions de Sholz. Ambdós han descrit el suport econòmic per a Ucraïna com "una tasca generacional que ha de començar ara".
Si mirem el calendari, demà dimarts, la Unió Europea celebrarà la conferència sobre la reconstrucció, on participaran representants d'organitzacions internacionals ucraïneses i la mateixa societat civil. Els polítics destaquen la importància a llarg termini de "que donants privats i companyies inverteixin en la reconstrucció d'Ucraïna". De fet, un dels primers llocs on es va impulsar la reconstrucció des del punt de vista econòmic d'aquest país és en la darrera edició del BNEW, la Barcelona New Economy Week, celebrada aquest octubre pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona on es van posar les línies de grans oportunitats en matèria immobiliària.
Ucraïna, paral·lela a la UE
Von der Leyen considera que "el camí de la reconstrucció és també el pas a seguir per Ucraïna cap a la UE". Donar suport a Ucraïna no és només un "dret" dels països europeus, sinó també "és del nostre interès" perquè , segons els funcionaris europeus, aquest país també "defensa l'ordre internacional basat en regles, la base de la nostra coexistència pacífica i prosperitat a nivell global". Així doncs, la conclusió és evident: si s'ajuda Ucraïna, es forma el futur de l'Europa comuna, han conclòs aquests dos líders.
Per la seva banda, aquest dilluns, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha fet una crida a les empreses del seu país a invertir a Ucraïna. "La reconstrucció d'Ucraïna "ocuparà una generació, perquè cap país, cap organització, podrà emprendre la tasca per si mateix", ha asseverat el líder alemany, davant del Fòrum Econòmic Alemany-Ucraïnès, celebrat a Berlín. La cita, que precedeix la Conferència Internacional d'Experts per a la Reconstrucció d'Ucraïna que obriran demà Scholz i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen. Actualment ja són 2.000 les empreses alemanyes actives a Ucraïna, ha afirmat Scholz, que hi estan interessades. "Qui recolza ara Ucraïna, ho fa a un futur membre de la UE", ha apuntat Scholz, per a qui aquestes inversions han d'anar orientades tant al sector energètic, com a les infraestructures, la digitalització o el sector sanitari.
Quant costarà?
La lluita d'Ucraïna contra la invasió iniciada per Rússia ara fa exactament vuit mesos és "la lluita per la llibertat i l'ordre democràtic a Europa", ha recordat el canceller. Des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer, Alemanya ha rebut gairebé un milió d'ucraïnesos, que s'han unit al col·lectiu de ciutadans amb aquest mateix origen que ja vivien al país. Molts "volen lògicament tornar al seu país" quan això sigui possible i es convertiran així en un "pont" entre els dos països en la tasca de la reconstrucció nacional. El Fòrum Econòmic Alemany-Ucraïnès compta amb la intervenció del primer ministre ucraïnès, Denys Schmyhal, que va estimar en uns 750.000 milions de dòlars el cost que implicarà la reconstrucció del seu país, una tasca que va valorar com a "una gran oportunitat" per a l'empresa privada .
"Ucraïna necessitarà les empreses europees per fer realitat la seva reconstrucció", va dir Schmyhal, després d'agrair a Alemanya tant el suport militar que presta, especialment amb la seva aportació de sistemes de defensa antiaeris d'última generació, com l'ajuda financera. En less últimes setmanes, Rússia ha concentrat els seus esforços en els atacs contra infraestructures crítiques i contra el sector energètic ucraïnès i des d'Alemanya avisen: "Rússia està atacant la nostra infraestructura. Nosaltres resistim, hi fem front", ha apuntat Schmyhal. L'objectiu del Kremlin, ha sentenciat, "fer-nos energèticament més dependent" i "imposar el seu domini per aquest camí al món".