L'empresa catalana Wallbox, que es dedica a la fabricació i desenvolupament de carregadors per a automòbils ha inaugurat aquest dimecres la seva segona planta a Catalunya a la Zona Franca de Barcelona on es podran fabricar un milió de carregadors anuals quan arribi a la màxima capacitat, que segons els càlculs de l'empresa serà cap al 2025. Segons ha explicat  el conseller delegat de l'empresa, Enric Asunción, durant la seva intervenció la fàbrica de Barcelona, juntament amb la de Sant Andreu de la Barca, serà l'encarregada de subministrar carregadors arreu del món excepte la Xina, on l'empresa ja hi té una fàbrica, els EUA, Canadà i Mèxic, on a finals d'any obrirà la seva quarta fàbrica.

En aquesta inauguració, han estat presents totes les administracions públiques país, des de la Generalitat, representada pel president Pere Aragonès i el secretari general d'Empresa i Treball, Albert Castellanos, fins a les Administracions de l'Estat, representades per la ministra d'Indústria Reyes Maroto i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay. També han assistit a l'acte l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada del primer i segona tinent d'alcaldia, Jaume Collboni i Janet Sanz, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.

Enric Asunción, conseller delegat de Wallbox, durant la roda de premsa oferida als mitjans - Montse Giralt

Durant l'acte, des de Wallbox han posat en relleu diverses dades i xifres de l'empresa, com per exemple que volen acabar l'any amb una plantilla d'uns 1.700 treballadors arreu del món. Pel que fa a la nova planta, quan estigui a màxim rendiment tindrà uns 500 treballadors i ha costat un total de 9 milions d'euros per un total d'11.000 metres quadrats de superfície on es fabricarà tota la gamma de productes de l'empresa, inclosos els nous models de càrrega ràpida i ultraràpida. 

Aragonès agraeix la tasca de Wallbox pel país

Durant la seva intervenció, el president Aragonès, ha destacat i agraït la tasca de Wallbox pel país, celebrant que segueixin apostant pel talent català i Catalunya, generant llocs de treball de qualitat i que, per tant, el Govern sempre serà el soci de Wallbox en aquest camí. A més també ha destacat que els productes de Wallbox són "indispensables" per a la transició energètica i per al futur de la indústria de l'automoció alhora que "democratitzen l'accés als carregadors elèctrics".  Per tot això, Aragonès ha assegurat que la fàbrica encaixa plenament amb les necessitats de Catalunya pel que fa a la transició energètica. 

El conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción, conversant amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès durant la inauguració de la planta de Wallbox a Barcelona - Montse Giralt

Per la seva part, la ministra Maroto ha constatat que amb empreses com Wallbox, "el canvi de model de mobilitat ha arribat a Espanya" i que es tracta d'una empresa que clarament aposta per la modernització del seu sector  i amb més projecció internacional, per tant, alineats amb el pla de recuperació. Durant la seva intervenció, Maroto ha assegurat que fins al 2023 podrem invertir 225 milions per la xarxa de punts de recàrrega arreu de l'Estat. 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha intervingut mostrant la satisfacció de la ciutat per la inauguració de la planta, que constata que hi ha un teixit científic, tecnològic i empresarial a Barcelona molt potent. En aquesta línia, igual que Aragonès, ha assegurat que Wallbox compta amb tota la complicitat del consistori  barceloní. En el cas específic de Wallbox, Colau ha assegurat que "estem parlant d'una empresa referent d'un canvi de paradigma" en l'automoció que genera llocs de treball de qualitat i que és precisament tot el que busca Barcelona amb les seves empreses. 

La nova planta de Wallbox

La nova fàbrica de Wallbox a Barcelona està situada a la Zona Franca, una àrea tradicionalment industrial. Wallbox és una de les primeres startups a instal·lar-se aquí i espera que la seva activitat tecnològica permeti renovar i revitalitzar la zona. Actualment, dona treball a 203 persones, però està previst que, quan estigui funcionant a màxima capacitat i operand a 3 torns, pugui donar feina a més de 500 persones. 

En total, la planta compta amb quatre línies de producció: dues dedicades a fabricar els carregadors Prémer+, Copper, Commander2 i Quasar per a Europa i una altra que produeix Prémer i UL per al mercat nord-americà. La quarta línia està destinada a fabricar en exclusiva el Supernova, el primer carregador públic de Wallbox. Són línies de producció automatitzades i a l'avantguarda dels processos productius, dissenyades perquè un client rebi el seu carregador en tan sols 72 hores. A hores d'ara, en la nova factoria de Wallbox a Barcelona es produeixen gairebé 1.200 carregadors diaris.

Imatge d'una operària a la nova planta de Wallbox a Barcelona - Montse Giralt

A tot això cal afegir-li que a partir del tercer trimestre de 2022 està previst que en la teulada de la planta s'instal·lin 4.500 metres quadrats de panells solars que subministraran 900 kW de potència renovable a la fàbrica, la qual cosa suposa entre el 30 i el 60% de les necessitats energètiques estimades que té el procés productiu. Aquesta instal·lació es calcula que suposarà un estalvi equivalent al consum de més de 400 llars (càlcul fet segons la mitjana de consum elèctric en una llar espanyola).

Al llarg d'aquest 2022, s'espera que els panells solars es connectaran al sistema Sirius, el programari de gestió d'energia desenvolupat per Wallbox. Sirius no sols integra els panells solars sinó també els carregadors bidireccionals Quasar s'espera que s'instal·lin en l'aparcament de la nova fàbrica -hi haurà uns 30- i que permeten tant carregar els vehicles elèctrics com descarregar els seus bateries per a subministrar energia elèctrica a l'edifici. Amb tots aquests elements -més l'electricitat de la mateixa xarxa- Sirius decidirà a cada moment i de manera autònoma, quina és la millor font d'energia -depenent de les necessitats en aquell precís moment, però també del preu de la llum-. La tecnologia de Sirius, única i innovadora, previsiblement convertirà la fàbrica de Wallbox en 100% autosuficient en els pròxims anys.