L'ecosistema startup a Catalunya és cada cop més divers i abraça tota mena de sectors. Aquesta setmana ens endinsem al món del coaching empresarial de la mà de Wavveup, una startup que ajuda i acompanya a altres empreses emergents, i als seus dirigents, en el seu procés per escalar amb èxit a través d'un procés de coaching propi validat amb les últimes innovacions procedents dels Estats Units en scaleups. De fet, l'objectiu d'aquesta startup fundada a Barcelona és donar estabilitat a l'empresa i a la idea de negoci tot establint i consolidant la cultura empresarial que busquen els fundadors.
Ara bé, el coaching empresarial ja fa anys que existeix, què aporta Wavveup? Doncs en una conversa amb ElNacional.cat, el cofundador i coCEO de l'empresa, Albert Xavier Pérez, explica que la diferència entre la seva empresa i les altres del sector està, precisament, en la seva metodologia i avaluació pròpia per a l'acompanyament en el procés de creixement de les altres empreses. Aquest procés, a més, consta de dues parts diferenciades dirigides a les persones que conformen l'empresa i a l'estructura d'aquesta, en un cas per fomentar els nous lideratges dins la companyia i en l'altre per establir unes bones bases per al creixement i que l'empresa no acabi petant per algun costat de forma inesperada, fet que passa més sovint del que ens pensem en empreses petites que acaben de néixer. Tal com ens detalla Pérez, el seu programa ofereix als directius formació en les habilitats per a la gestió de grups i persones, per prendre consciència de tot el que està passant o passarà dins de la seva empresa.
A més d'aquest doble programa per a startups, Wavveup també ofereix, juntament amb el centre d'investigació Blackhawke, un estudi sobre la personalitat que permet saber com s'adaptarà un equip a la cultura d'una empresa. Aquest nou mètode permet saber com s'estan liderant els equips dins d'una empresa. Dins d'aquest nou sistema, els mateixos empresaris poden veure diversos paràmetres sobre el seu comportament i personalitat com la seva integritat, l'ètica i la coachability, és a dir, la teva capacitat per influir en la resta de l'equip.
Com va néixer la idea?
Com ja hem dit, el coaching empresarial fa molts anys que existeix, però sempre ha anat dirigit, més aviat, a directius de grans empreses i multinacionals i no tant a startups, el segment al qual es dirigeix Wavveup. A més, normalment un coach és un autònom que fa sessions individuals enfocades, normalment, a no cremar al personal. A més, normalment, el perfil d'un coach és una persona de més de 40 anys que busca reinventar-se després d'haver tingut feines amb responsabilitat. Ara bé, a Wavveup no passa res de tot això, ja que els dos cofundadors tenen menys de 30 anys i no són autònoms, sinó que han conformat una empresa amb diversos treballadors per executar els seus plans.
Vist que tant la Laura Tejada com l'Albert Xavier Pérez, els dos fundadors i CEO de l'empresa, trenquen radicalment amb el perfil la pregunta és per què van decidir apostar per fer una cosa radicalment diferent del que s'ha fet fins ara? Doncs bé, el cas és que tots dos es van conèixer fent un màster online i des de Viena i Amsterdam respectivament van decidir donar un canvi de 180 graus a les seves carreres i emprendre en un nou projecte centrat en el desenvolupament de les persones enmig de la pandèmia.
Tota aquesta experiència portarà a Wavveup, en els pròxims mesos, a llançar una nova plataforma de coaching especialitzada en startups que estarà centrada a gestionar la cultura empresarial, facilitant que les companyies no perdin la seva essència, a la fixació dels objectius i a la gestió d'habilitats directives, en definitiva serà una plataforma per bolcar informació per tal de tangibilitzar les soft skills per tal de poder fer un tracking. Aquesta nova plataforma podria portar a aquesta startup catalana a tirar endavant una primera roda d'inversió, de fet en el pròxim mig any ja sortirà a la llum l'MVP de la plataforma.