A poc menys d'un mes perquè s'acabi l'any, és el moment en què moltes empreses fan balanç i defineixen objectius i pressupostos per a l'any que ve. El departament de recursos humans té diversos aspectes importants a tenir en compte, però quins són els essencials per poder fer un bon balanç i definir l'estratègia de l'any següent? Des de Woffu, start-up catalana i especialitzada en la digitalització de la gestió del temps dels empleats, destaquen les claus per analitzar aquest any en matèria de recursos humans i van des des la implantació del teletreball, el control horari, el benestar laboral, el control de la fuita de talent i la digitalització. Així doncs, la start-up tecnològica Woffu, creada el 2015 pels emprenedors Miguel Fresneda i Víctor Pérez, ofereix una innovadora solució al núvol per gestionar i digitalitzar eficientment les vacances, les absències i la presència dels empleats complint amb la normativa de control horari. Actualment, ja compta amb una cartera de més de 1.500 clients a tot el món, des de reconegudes startups fins a grans empreses de diferents sectors. El model de negoci és de pagament per ús amb plans que s'emmotllen a les necessitats de cada empresa. Entre les funcionalitats més utilitzades a l'aplicació hi ha el fitxatge digital dels empleats.

Digitalització i teletreball

En el sentit de la digitalització, el 53% de les pimes considera que el seu nivell de digitalització ha millorat durant la pandèmia segons l'Observatori sobre Digitalització de GoDaddy 2021. No obstant això, al sector dels recursos humans encara continua sent un aspecte a millorar de les empreses. Formació, selecció, onboarding, avaluacions d'acompliment o gestió del temps són algunes de les accions vinculades amb aquest departament que, a poc a poc, s'han anat digitalitzant. No obstant això, és essencial que s'uneixin esforços en aquest sentit per guanyar competitivitat i productivitat. En paral·lel, com ja es destaca en la seva línia de treball, el treball també cal tenir-lo en compte. Segons les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) el nombre de persones que treballen a distància de manera habitual i ocasional ha caigut al 12%, el mínim des de la covid. Tot i això, els models híbrids com el '3+2', tres dies en presencial i dos des de casa, és un tipus de modalitat que està augmentant en els últims dos anys. És clar, com molts estudis han confirmat, que el teletreball implica una sèrie d'avantatges tant per al treballador com per a l'empresa. No obstant això, sigui quina sigui la modalitat de treball triada, en allò que s'haurà de centrar el departament de RRHH serà a implantar-lo d'una manera adequada. En aquest punt, caldrà vigilar que el control horari dels teletreballadors sigui adequat, que la productivitat no s'hagi vist minvada o que les condicions i estan adaptades a la forma de treball.

Com funciona?

Per dur a terme la gestió correcta d'una empresa en l'àmbit dels seus treballadors, Woffu es planteja com una plataforma basada en el núvol creat per optimitzar la gestió del temps amb el propòsit de maximitzar la comunicació i la transparència entre tots els departaments d'una empresa. A l'era de la digitalització i del treball líquid, els processos de recursos humans necessiten començar a adaptar-se al nou món. D'aquesta manera, Woffu millora la relació entre empleats i ocupadors, eliminant els frecs, i facilitant la gestió del temps, i augmentant així la productivitat. Woffu gestiona les vacances i les absències a través d'una plataforma al núvol, compatible amb qualsevol dispositiu mòbil, de manera que l'aplicació llança un avís quan hi ha un conflicte els dies d'absència entre membres d'un mateix departament, disposa de control automàtic dels festius de la localitat i la gestió d'hores extres i d'absència. La plataforma és present ja a la majoria dels països de parla hispana, a més del Brasil, i el seu objectiu és ampliar la seva presència al territori nacional per consolidar el concepte de digitalització de la pime. Una plataforma col·laborativa que ajuda les empreses a estalviar un 85% en els costos de gestió en optimitzar la gestió del temps i reduir les absències en un 20% augmentant la felicitat a la feina. Actualment, compta amb una cartera de més de 1.500 clients, 300.000 usuaris actius, més de 55.000 descàrregues des de la seva pròpia aplicació mòbil i 1,4 milions de sol·licituds.

Aliança amb Visma

Darrerament, aquesta start-up se centra molt en el fenomen de la gran dimissió. Ja el passat 2021, 40 milions de nord-americans van deixar la seva feina. Es tracta d'una tendència del mercat laboral sorgida després de la crisi del coronavirus i en què els treballadors deixaven la feina majoritàriament per estar descontents amb els seus llocs. La coneguda com a Gran dimissió o Gran renúncia és una fuita de talent sense precedents i un fenomen que s'està traslladant a altres països, també a casa nostra tal com reflecteixen els informes de la Seguretat Social, des de començament d'any el nostre país ha registrat els majors índexs de renúncia des que es tenen dades: al voltant de 30.000. Només a l'abril, 5.500 persones van abandonar el lloc de treball per iniciativa pròpia. Les companyies es troben davant d'un complicat repte de retenció del talent. Com prevenir aquesta fugida? Quines accions han de posar en marxa les empreses? Woffu també ho ha incorporat en el seu software per millorar i frenar aquesta tendència.

Per dur a terme tots aquests objectius, avui dia les aliances estratègiques compleixen un paper fonamental en el creixement de les startups. Un propòsit en comú que, juntament amb les fortaleses i els recursos de les parts involucrades, serveix per impulsar els beneficis i permet l'expansió a nous horitzons. D'aquesta manera, Visma, la multinacional noruega, reforça el seu posicionament a Espanya amb l'adquisició de Woffu. Visma és una multinacional especialitzada en programari de gestió per a empreses, compta amb 14.000 empleats i 1,2 milions de clients entre el sector públic i privat als Països Nòrdics, Benelux, Europa Central i Oriental, i Llatinoamèrica. Gràcies a aquesta aliança, se suma l'oportunitat de portar la feina flexible a equips de tot el món. És l'inici d'una nova etapa on podran aprofitar tots els recursos del grup i continuar mantenint la nostra autonomia, valors i tracte diferencial.