"La independència no és un bon negoci per a Catalunya" i seria "nefasta" pel País Valencià, ha assegurat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en el compàs final de la ponència "Competitivitat mediterrània i gestió de la diversitat" al Cercle d'Economia. Entre els assistents ha sobtat la presència de l'expresident Jordi Pujol amb el qual tant Puig com el president del Cercle, Antón Costas, han estat conversant distesament durant un parell de minuts.
Pujol no feia cap aparició pública des de l'agost passat quan va assistir al funeral de l'expresident d'ERC, Jordi Carbonell. Tampoc s'ho han perdut el líder del PSC, Miquel Iceta, la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, o el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, entre d'altres.
Trencar el gel malgrat els insults
Més concretament, Puig ha analitzat la realitat catalana sense cap voluntat d'ocultar-la ja que segons el seu parer, és fonamental normalitzar la relació entre Catalunya i el País Valencià. I malgrat que la seva trobada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, li ha costat "pàgines senceres d'insults", Puig aposta per seguir trencant el gel i "tenir una bona relació amb Catalunya". O el que és el mateix, fomentar el teixit institucional i social entre tots dos territoris.
En aquest sentit, també ha recordat que li va dir a Puigdemont que encara hi ha moltes coses per discutir i acordar des d'una comunicació "fluida i permanent". I malgrat que Puig no és partidari de la independència de Catalunya, ha reiterat el seu respecte absolut a "qualsevol idea de qualsevol persona que sigui democràtica i atengui els drets humans". Encara més, considera que "s'acabarà votant."
Catalunya i el País Valencià representen el 37% de les exportacions i, donades aquestes sinergies econòmiques, Puig ha defensat la normalització com a primer pas "per evitar que se'ns passi l'arròs". Fins al moment, la situació era "incomprensible" i per això, "s'ha de treballar conjuntament, almenys en la quotidianitat", ja que segons el president valencià, el compromís de Catalunya és "exigible". I de cara al futur, ja es veurà perquè "en un món tan globalitzat, governar i els límits del govern són enormes". "Estem davant de sobiranies compartides", ha conclòs sobre Catalunya.
Rebuig a les primàries de Sánchez
Pedro Sánchez o Susana Díaz? "Probablement amb cap dels dos", ha assegurat Puig. I és que considera que cadascú té "el seu criteri propi, però uniformitzar les crítiques és molt preocupant". "Una cosa és la gestió de la diversitat d'un partit i l'altra la governabilitat d'Espanya, que és la prioritat", ha afegit. Més concretament, ha avançat que votarà en contra del pla en el comitè federal del PSOE del pròxim dissabte ja que considera que "no ha canviat res per canviar la decisió, per avançar un procés intern."
Però el que més li dol no són els crítics o les divisions internes en el què prefereix no prendre partit sinó aquest terme que des de Madrid s'ha acunyat com "els barons". I com es pot sortir de tot plegat? Reconeixent la diversitat, evitant les etiquetes i sense caure en el parany de situar-se allà on altres volen però sobretot "harmonitzar mirades diferents". En definitiva, "clarificar tots els escenaris possibles de sortida." I un cop donat el diagnòstic, la seva "fórmula" és la següent: reformar la Constitució, un Senat federal, una presència equilibrada entre les institucions, cooperació entre administracions i reforma del finançament autonòmic.