Les dues formacions polítiques independentistes amb representació al Congrés dels Diputats, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, han presentat a la Junta Electoral Provincial de Barcelona un recurs perquè paralitzi la visita que ha de realitzar el rei Felip VI i els membres de la seva família, que han de participar dilluns vinent en el lliurament dels premis Princesa de Girona, fins després de les eleccions del proper dia 10. La iniciativa, que té poques possibilitats de prosperar, per no dir cap, parteix d'una base sòlida: la visita pot influir en l'orientació del vot tenint en compte l'abandonament del paper constitucional que va fer el Rei en el discurs del 3 d'octubre del 2017 i, en conseqüència, no està garantida la seva objectivitat i pot influir en la mobilització del vot constitucionalista.
La Junta Electoral ja trobarà la manera de bloquejar la iniciativa dels grups independentistes, però cal reconèixer als seus impulsors l'originalitat de la resolució perquè és poc discutible, en vista dels discursos recents, que l'exigible neutralitat fa temps que va caure en l'oblit. El cert és que, encara que hi ha moltes eleccions últimament, hi ha dates de sobres perquè l'acte no se celebri just en una campanya electoral que dura només set dies.
S'hi afegeix una situació certament anòmala, com és que els premis Princesa de Girona vaguen des de fa dos anys pel territori català. La negativa de l'Ajuntament de Girona a cedir-los un auditori de propietat municipal el 2018 els va desplaçar fins a Mas Marroch, l'espai lúdic i gastronòmic dels germans Roca a Vilablareix. El menyspreu institucional que va suposar per a la família reial els ha portat aquest any fins a Barcelona, tota una anomalia tenint en compte el nom propi dels premis. En aquest temps tampoc no hi ha hagut reunions del patronat a Girona, s'han anat aprovant mocions contra la monarquia en centenars d'ajuntaments catalans, el Govern de la Generalitat ha trencat relacions amb la Casa Reial espanyola i el Parlament ha reprovat Felip VI i ha demanat l'abolició de la monarquia. La distància s'ha anat eixamplant aquests últims temps.
La visita d'aquest dilluns tampoc no sembla que serà diferent de les últimes, ja que s'han realitzat diverses convocatòries per impedir o dificultar la celebració de l'acte al Palau de Congressos de la Diagonal i per expressar la repulsa per la sentència del Suprem als presos polítics catalans. La normalització de la polèmica en totes les visites a Catalunya és una pèssima carta de presentació internacional per a la monarquia espanyola i és també un signe diferenciador del que passa en altres països del nostre entorn europeu. Per això no sorprèn que la valoració de la institució obtingui una puntuació inferior al 2 entre els catalans i que quatre de cada cinc la suspenguin, segons el CEO.