La celeritat amb la que Laura Borràs ha tancat l'afer Cuevillas, després que aquest posés el càrrec de secretari de la Mesa del Parlament a la seva disposició; i la persona elegida per rellevar-lo, Aurora Madaula, no és més que un reflex de la ferida que han deixat a la cúpula de Junts per Catalunya les polèmiques declaracions de l'advocat. Les seves reflexions sobre el que era o no una confrontació intel·ligent amb l'Estat —en relació a la tramitació de propostes de resolució sobre el Rei i l'autodeterminació— i el fet de valorar una hipotètica inhabilitació "sense pena ni glòria per una bestiesa" van caure com un autèntic obús en la formació de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.
Només la Setmana Santa ha aparcat per unes hores una dimissió que ja es donava per segura des del mateix divendres que va fer les declaracions. Jaume Alonso-Cuevillas s’ha convertit així en el membre més breu de la Mesa del Parlament, 23 dies. La pèrdua de confiança amb Borràs, que era qui l'havia proposat perquè l'acompanyés com a membre de Junts a la Mesa, ha estat irreversible des del mateix moment que es van conèixer les declaracions. Entre altres coses perquè per les raons mencionades per l’advocat hi ha persones de la Mesa de la Cambra catalana processades. Segurament, per visualitzar que no hi ha un canvi d'estratègia per part de Junts, la persona escollida s'ubica al sector més radical del partit, pel que fa a la confrontació amb l'Estat i a la defensa del Consell per la República que presideix Carles Puigdemont.
Amb aquesta carpeta tancada i amb detalls incòmodes per resoldre que en un moment o un altre es tornaran a obrir a l'interior de Junts, aquesta formació reprendrà en les pròximes hores les negociacions per intentar formar govern a Catalunya amb el partit encarregat d'aquesta tasca, Esquerra Republicana. Des de la derrota a la segona votació de Pere Aragonès divendres passat, no consta que hi hagi hagut cap avenç, més enllà de les converses que hagin pogut tenir els dirigents de les dues formacions. Al contrari, si alguna cosa hi ha hagut és soroll partidista que deixa interrogants sobre l'acord i planteja fórmules alternatives.
Òbviament, tot el que sigui sortir d'un acord de Govern entre ERC i Junts són fórmules que plantegen encara més incerteses que no pas un pacte entre els dos grans partits independentistes. Amb la represa de l'activitat política aquest dimarts es podrà començar a comprovar si el calendari de tancar un acord als voltants de Sant Jordi és factible o anem, una vegada més, al límit d'elecció d'un president, com ja va passar el 2016 amb el pas al costat d'Artur Mas i la designació de Carles Puigdemont.