Amb l'aprovació per part del Parlament d'una resolució de Junts pel Sí i la CUP instant el Govern a convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya, com molt tard la segona quinzena de setembre, es produeix, segurament, l'acte més important de desacatament als continus advertiments del Tribunal Constitucional durant els últims mesos. En un dia atapeït d'actes del TC per demostrar la seva autoritat i, de passada, exercir la seva evident capacitat intimidatòria, l'Alt Tribunal ha fet un primer avís al matí anunciant que havia demanat al fiscal que actués penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha comunicat hores després que havia tombat diferents articles de la llei catalana d'igualtat entre homes i dones.
A aquesta última decisió s'hi afegeix la coneguda la vigília respecte a la suspensió de la llei catalana que prohibeix les corrides de toros a tot el territori. Simultàniament, un altre tribunal, el Suprem, anunciava la seva intenció de demanar al Congrés dels Diputats el suplicatori de Francesc Homs per desobediència al TC i prevaricació en la consulta del 9-N del 2014 quan era conseller de Presidència, seguint així el mateix túnel judicial en el qual es troben l'ex-president Artur Mas i les ex-conselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Tot aquest vendaval judicial, en només 24 hores.
Encara que l'aprovació de la resolució del Parlament no ha sumat més vots afirmatius als dels 72 diputats independentistes, del bloc del no se n'ha esqueixat Catalunya Sí que es Pot, que s'ha abstingut, en una picada d'ull dels comuns als independentistes i en un esforç per buscar una difícil equidistància. En el no hi han quedat un total de 52 diputats de C's, PSC i PP, encara que tècnicament no han votat i, en conseqüència, es dóna la paradoxa que s'ha aprovat el referèndum sense cap vot en contra. La tensió de la jornada parlamentària del 6 d'octubre del 2016 ha quedat també reflectida en la contundent resposta de Carme Forcadell al TC, acompanyada d'uns altres tres membres de la Mesa: "No aconseguirà aturar-nos, ni atemorir-nos".
El compte enrere cap al referèndum s'ha iniciat en seu parlamentària i amb una forta topada entre les dues institucions catalanes -Parlament i Govern- i el TC. El vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Romeva, com a responsable de Participació, tenen ara l'encàrrec del president Puigdemont i el mandat del Parlament d'organitzar un referèndum que malgrat que es pretén pactat tothom sap que no serà així. I d'adoptar una sèrie de decisions que seran progressivament impugnades pel govern espanyol i portades al Constitucional. Encara que falten molts capítols, la partida final ha començat.