Una de les coses que més es troben a faltar en aquesta època de tanta preocupació per a la ciutadania són les explicacions. Governants i polítics han confós les declaracions públiques, amb o sense preguntes, o les rodes de premsa, amb les explicacions. És cert que van més que mai a les ràdios, a les televisions o als diaris, però parlen, no s'expliquen. I quan ho fan, van tard. Sempre a la defensiva i amb un punt d'irritació.
En menys de 24 hores, hem tingut dos casos en què la ciutadania ha reaccionat irritada. El primer es va produir dissabte, amb la rave il·legal de Llinars del Vallès que es va prolongar durant gairebé 40 hores i que va congregar diversos centenars de persones. Mentre la ciutadania estava confinada i complint les recomanacions de les autoritats, un grup d'energúmens es saltaven tots els protocols i la conselleria d'Interior i els Mossos d'Esquadra s'ho miraven, aparentment, des de la distància. La compareixença pública del Major Trapero no va disminuir l'enuig, però sí que va servir per posar el contrapunt del per què de l'actuació policial. Però va arribar tard i a la ciutadania havia arrelat la idea que hi havia pocs efectius i un excés de parsimònia a l'hora d'actuar.
Aquest diumenge hem tingut un cas encara més sagnant per a la població com és el retard en la vacunació del personal sanitari i dels avis de les residències, un sector que té dipositada en la vacuna totes les esperances, perquè ha estat el més afectat en mortalitat. Com és possible que només s'hagin vacunat 7.774 persones —el 0,1% de la població— quan s'han rebut 60.000 dosis? A aquest ritme quant durarà la vacunació? És normal que només s'hagi administrat en una setmana el 13% de les dosis rebudes? Per què no s'ha vacunat en dia festiu?
Salut ha reconegut aquest diumenge que va ser molt optimista en els terminis que va fixar, que necessitava una setmana de preparació abans d'agafar el ritme de 60.000 dosis a la setmana i que hi ha hagut un retard a l'arribada de, les neveres que van quedar bloquejades pel tancament del túnel de Calais que es va produir la setmana passada. També, que li mancaven efectius sanitaris si no volia córrer el risc de deixar desprotegida la atenció primària. Desconec, òbviament, els detalls i si la planificació va ser o no ben feta. Però no seria més normal explicar-se abans que l'incendi s'hagués produït? Serveix de res al ciutadà que en altres comunitats autònomes o en molts estats de la UE el ritme sigui ara per ara també molt lent?
El segle XXI és el de la comunicació, per més que el governant s'entossudeixi que sigui el de la declaració. Els ciutadans són massa llestos perquè els donin garsa per perdiu i trobaran la veritat encara que el polític faci esforços en amagar-la. No hauria de costar tant aprendre-ho perquè, al cap i a la fi, és ben senzill.