Un comunicat mèdic que al·ludeix a la "reagudització d'una antiga lesió en l'articulació cúbit carpiana dreta que li ha generat problemes musculars" és l'explicació oficial del palau de la Zarzuela per apartar el rei emèrit de qualsevol acte oficial en els propers dies o setmanes i, sobretot, fer impossible una foto de pare i fill a Palma de Mallorca, coincidint amb les tradicionals regates a les quals tots dos assisteixen des de fa anys o amb la recepció oficial a les autoritats de les Illes Balears. L'aparició dels enregistraments de Corinna zu Sayn-Wittgenstein revelant presumptes secrets de llit que deixen molt en entredit Joan Carles I, de qui arriba a dir que l'utilitzava com a testaferro en comptes a Suïssa i que cobrava comissions en contractes per a empreses, és darrere d'una decisió sense precedents: Cal amagar qui va ser cap de l'Estat espanyol durant gairebé quatre dècades.
El Corinnagate té ja tantes fugues informatives que el que va començar com una situació estranya que era tractada únicament com una relació amb una "amiga íntima" i poca cosa més, està amenaçant seriosament els fonaments de la institució monàrquica espanyola i provocant una crisi institucional sense precedents a la qual es tracta de restar importància des del govern de Pedro Sánchez, amb la confiança que amb una mica de sort i amb l'estiu pel mig, ja escamparà. El cert és que el cas d'Iñaki Undargarín, que compleix condemna a la presó avilesa de Brieva, en un discret i aïllat mòdul d'homes d'una presó de dones, semblava que era el pitjor que li podia passar a la monarquia però en molt poques setmanes s'ha vist que no és així. Que el pitjor havia d'arribar.
Joan Carles I tampoc no viatjarà a Colòmbia a la presa de possessió del nou president i la idea que es filtra des del palau és que se l'intentaran aïllar perquè no doni joc mediàtic aquest estiu. En tot cas alguna sortida ludicogastronòmica i poca cosa més. La nova fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha confirmat aquest divendres que s'ha obert una peça separada per estudiar la "transcendència penal" dels enregistraments que l'excomissari José Manuel Villarejo (en presó preventiva) va fer a l'autodenominada princesa Corinna l'any 2015 a Londres, quan Joan Carles I ja no era cap de l'Estat. I els partits del bloc monàrquic PP-PSOE-Cs han impedit en primera instància la creació d'una comissió d'investigació parlamentària. Veurem fins a quan.
Un article publicat a El País dijous es referia al rei emèrit com un "actiu tòxic" i defensava "un exili voluntari i discret". No és habitual que es publiquin a la premsa de paper aquest tipus d'articles. És un exemple més dels nervis que hi ha en aquests moments en l'establishment de la capital espanyola i que se centren en quatre carpetes i que són vistes de la següent manera: un Govern espanyol que agrada però que arrossega una debilitat parlamentària evident, un conflicte català que la justícia espanyola ha desbocat del seu canal natural, l'explosió descontrolada de la imatge de la monarquia espanyola, i el cas del Valle de los Caídos, un afer, aquest últim, el de la tomba de Franco, que en el Madrid del poder que es passa en massa ocasions de pares a fills i entre famílies de molts cognoms irrita i molt.