Set anys després que Xavier Trias, l'alcalde de Barcelona del moment, fos víctima d'una insidiosa campanya de les clavegueres de l'Estat consistent a inventar-se un compte fals a Suïssa amb 12,9 milions d'euros, que va comptar amb el suport propagador i imprescindible del diari El Mundo per aconseguir l'objectiu, i que a la fi li va acabar costant el càrrec, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit portar el cas a la Fiscalia perquè ho investigui, a proposta de Junts per Catalunya, que ha sumat als seus els vots a favor d'ERC, Barcelona en Comú i PSC, davant dels vots en contra de Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita, i l'abstenció del PP. La publicació d'uns àudios amb la conjura que van preparar per acabar amb Trias des del Ministeri de l'Interior, relatada pel comissari José Manuel Villarejo en un dinar amb el magistrat Fernando Andreu, jutge de l'Audiència Nacional, en la qual el primer explica amb detall com havien "venut la burra de Trias" als periodistes, ha estat la palanca perquè el consistori fes el primer pas per "defensar el seu honor i els seus drets".

Ha passat molt temps des d'aquella acció grollera en què es va veure embolicat Xavier Trias i que només tenia per objecte impedir que Barcelona tingués un alcalde d'un partit que havia virat de l'autonomisme de Jordi Pujol a l'estat propi d'Artur Mas i que acabaria desembocant en el referèndum unilateral d'independència del Govern de Carles Puigdemont el 2017. L'objectiu es va assolir, com ja se sap, i com també se sap, qui més qui menys es va aprofitar d'una notícia falsa, que Trias no va aconseguir treure de la campanya electoral ni amb una certificació oficial del banc suís en què es negava categòricament la informació. Era massa llaminer el tema per renunciar-hi i polítics i mitjans de comunicació, lluny d'apartar-lo de la campanya, feien que girés al voltant del fals compte suís.

Ningú com Ada Colau ho va fer amb tanta virulència i també ningú com ella va treure tant de rèdit, ja que a la catifa del fals compte va volar fins a la victòria electoral —per uns 17.000 vots respecte de l'exalcalde— i d'allà a manar a l'ajuntament unes quantes setmanes després. Només s'ha de donar un cop d'ull a l'hemeroteca i allà la trobem, amb frases arran del compte de Trias a Suïssa com "els farem fora, expulsarem la màfia de la nostra ciutat" i Pablo Iglesias clamant a Nou Barris "els que tenen comptes a Suïssa són corruptes i li ho direm amb aspror". Xavier Trias no va aconseguir una disculpa, malgrat que els fets de la falsedat informativa eren evidents, sinó que s'actuava amb mala fe.

Casualitats de la vida, una conjura igual de falsa i il·legal que la de Trias la patiria anys després Iglesias, estant pel mig, en aquest cas, la cadena de televisió La Sexta, un dels seus principals comunicadors, Antonio García Ferreras, i l'inefable Eduardo Inda. En el mateix acte del ple municipal en què s'ha elevat a la Fiscalia la sol·licitud d'una investigació per reparar el mal fet a Trias, per les clavegueres de l'Estat, es condemna textualment "els altres casos perpetrats per determinats estaments de l'estat espanyol, com per exemple contra l'expresident Artur Mas, l'exvicepresident Pablo Iglesias i Podemos".

Al final, Pablo Iglesias ha pogut saber que la màfia de la qual parlava en el míting de Nou Barris aquell mes de maig del 2015 no era la que assenyalava, sinó una altra amb uniforme i poder polític que li estava preparant un menú similar al de Trias per destruir-lo.