El govern espanyol no ha pogut aguantar més i, a risc de pervertir la netedat de les eleccions catalanes del 14-F, ha fet desembarcar aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) a la campanya electoral. Per primera vegada en l'històric de l'institut demoscòpic espanyol —parlem de diverses dècades— s'ha presentat en plena campanya electoral una enquesta sobre Catalunya. Una cosa que ha estat denominada enquesta flaix i que té quatre objectius: interferir en els comicis catalans en l'equador de la campanya, amb tot el bombo i platerets que acostumen a tenir les enquestes del CIS; inflar el candidat del PSC, l'exministre Salvador Illa; generar una expectativa irreal de canvi polític a Catalunya en què l'unionisme pot desplaçar l'independentisme de la majoria absoluta d'escons al Parlament, i atreure cap a les candidatures socialistes votants d'altres formacions espanyolistes seduïdes pel magnetisme del vot útil.

Moltes d'aquestes coses ja les acostuma a fer el govern espanyol cada vegada que hi ha eleccions a Catalunya. Però amb una mica de més tacte i no com un bou en uns encants. Guardant, almenys de portes enfora, les formes. Però sembla que amb la presidència de José Félix Tezanos al CIS tot està permès, encara que es carregui el prestigi de l'institut. Tezanos i Iván Redondo, el totpoderós guru de Moncloa, no respecten res quan es tracta d'intervenir en els estats d'opinió de la ciutadania i, si cal interferir en la campanya amb una enquesta per donar impuls a Illa, es fa i punt. I si per a això s'han de presentar forquilles d'intenció de vot de 3, 4 o 5 punts, cosa que és una mica científicament injustificable, es presenten. Es confirma, per tant, que l'Estat ha decidit anar amb tot a les eleccions catalanes, una cosa que hauria de ser un estímul perfecte per treure de casa seva centenars de milers d'indecisos o abstencionistes electorals independentistes que encara estan en la tessitura de decidir si val la pena anar a votar en aquestes eleccions, ja que la gran majoria de les enquestes estan donant per guanyats els comicis abans de celebrar-se.

No només ha estat el CIS qui aquest dijous ha optat per intervenir en la campanya. La Junta Electoral Central, de la qual feia dies que no sabíem res, ha considerat que el tuit del Ministeri d'Interior fent campanya per Illa és un acte conscient i voluntari, però no serà sancionat. Això sí, li demana al ministre que no torni a utilitzar les xarxes oficials en una situació similar i... tal dia farà un any. La benevolència amb què la JEC actua amb els seus contrasta amb l'actitud que té quan a sobre de la seva taula hi ha un cas que afecta l'independentisme. No és nou, ja que s'han vist en els últims temps coses molt més escandaloses, d'aquelles que a Europa, quan arriben a algun dels seus tribunals, solen posar els pèls de punta.

No ha de ser el mateix per a la JEC mirar d'endinsar-se en un tema que afecta el ministre Marlaska que en un altre expedient, per exemple, el de l'expresident Torra. La campanya creua aquest divendres el Rubicó, s'endinsa en l'última setmana i hi ha molt peix per vendre. Tant que no sorprèn que els quarters electorals dels partits estiguin fets un veritable sac de nervis.