Qualsevol persona que s'hagi presentat a unes oposicions o hagi tingut a prop, en l'entorn familiar o en el cercle d'amistats, algú que s'hagi trobat en una circumstància semblant, sap perfectament què són setmanes i mesos d'estrès, dies en què manquen hores per aprendre el qüestionari de l'examen, nervis abans, durant i després d'haver-se celebrat les proves fins a saber, finalment, si les han superades i s'ha aconseguit l'objectiu.
Així es trobaven aquest dissabte un total de 13.581 treballadors de la Generalitat que es presentaven al que es denomina un concurs oposició d'estabilització de plaça. Mai no hi havia hagut un concurs d'oposició a la Generalitat tan nombrós per aconseguir una plaça de funcionari. Però tampoc mai no s'havia produït una situació tan vergonyosa en una convocatòria pública en la qual tot ha sortit malament i que, segurament, obligarà a repetir les proves.
A mesura que han anat passant les hores, hem anat coneixent detalls de la caòtica situació produïda que afecta tant al funcionament de l'examen com al desgovern de les proves que, en aquesta ocasió, s'havien externalitzat, una pràctica, pel que sembla, poc habitual en Catalunya. Opositors enllaunats sense espai per fer les proves, manca de vigilància rigorosa per fer un seguiment dels que es presentaven (hi ha denúncies dient que s'entrava i sortia sense un exhaustiu control del DNI), no-preservació de l'anonimat en molts casos (s'havia substituït el codi de barres que impedeix conèixer de qui és l'examen i s'hi posava directament el nom).
No es pot al·legar ni ignorància ni sorpresa pel nombre de persones que es presentaven a les proves, perquè totes elles havien fet, prèviament, els tràmits corresponents, com apuntar-s'hi, pagar unes taxes, aparèixer en unes llistes, etc, etc. Se sabia, per tant, les sales que es necessitaven, el nombre d'examinadors i tot el que comporta un procés d'aquesta naturalesa. Repeteixo: 13.581 treballadors i treballadores han vist com els esforços, els nervis i les il·lusions quedaven empantanegats enmig d'un cúmul d'errors que no tenen cap justificació.
La Generalitat pensa repetir les proves on els errors siguin més greus, abans de l'estiu. Tampoc no se sap a hores d'ara què és el que es considerarà molt greu, greu, alarmant o preocupant, perquè vist des de fora tot el procés presenta deficiències. En tractar-se d'unes oposicions i de l'accés a una plaça de funcionari públic, caldrà exigir-ne primer explicacions al Parlament i després actuar en conseqüència amb la informació de la qual es disposi. Sense precipitació, però també sense acoquinament.