Encara que Cassius Clay serà recordat, per la gran majoria, com un boxejador inigualable capaç de moure's al quadrilàter amb enorme rapidesa, d'aquí una de les seves frases més famoses: "volo com una papallona i pico com una abella", segurament la seva llegenda no hauria adquirit la fama planetària de la qual ha gaudit si a la seva faceta esportiva no s'hagués afegit la seva contribució a la defensa dels drets civils als Estats Units. Medallista olímpic i campió del món en diverses ocasions d'un esport que molts consideren una barbàrie i que en els anys seixanta, quan a Espanya només hi havia una televisió, TV1, era capaç de situar a altes hores de la matinada milions d'espectadors davant del televisor per presenciar un combat seu, una fita només a l'abast de l'arribada de l'Apollo XI a la lluna o de la final de Copa Davis a Austràlia amb Manolo Santana i Joan Gisbert.
Tanmateix, Clay, un dels millors esportistes del segle XX, es va transformar en Muhammad Ali després d'un dels seus combats amb el llegendari Sonny Liston. De la mà de Malcolm X, es va convertir a l'islam, es va declarar objector de consciència en la guerra del Vietnam el 1967, la qual cosa va causar un gran trauma en un sector de la societat nord-americana. Haurien de passar gairebé 40 anys, fins al 2005, perquè rebés la medalla presidencial de la llibertat. Durant aquestes dècades, Ali es va apuntar a nombroses causes pels drets civils, i tot i que un Parkinson li va restringir enormement l'activitat, la seva fama no va fer més que créixer i créixer. No és estrany que Obama destaqués al seu obituari que el món era millor gràcies a ell.
Va néixer boxejador i va morir com una icona en defensa de la igualtat i en contra de l'establishment blanc del moment. Va renunciar a tot per defensar les seves idees polítiques, i encara que va ser condemnat a cinc anys de presó, no hi va arribar a entrar. Una vida sencera obrint camí i, com va dir una vegada, deixant de banda discussions mesquines que impedissin d'anar cap endavant sempre. No era una frase mesquina. Ni allà, ni aquí.