Quan falten quatre mesos per a les eleccions a la ciutat de Barcelona, les xifres que hem publicat aquest diumenge sobre l'opinió dels ciutadans de la capital catalana sobre el fet que Ada Colau opti a un tercer mandat són molt aclaridores: el 84,4% hi està en contra. Són xifres desconegudes en un polític en actiu i que es complementen amb el fet que el 64,4% manifesta poca o cap confiança en l'alcaldessa, i només un 13% s'hi pronuncia a favor. El govern de la ciutat entre Barcelona en Comú i PSC també suspèn amb un 3,86, i només l'aproven els votants el primer partit amb un exigu 5,35 i no pas els electors socialistes, que el suspenen amb un 3,02.
És el segon lliurament d'una enquesta per a ElNacional.cat que ha realitzat l'Institut Feedback, que dirigeix el professor Jordi Sauret, i que en la primera part, publicada divendres, va recollir l'explosió del mapa electoral del 2019 a Barcelona després de l'entrada en escena de l'exalcalde Xavier Trias, que se situa en primera posició i avança Jaume Collboni, Ada Colau i Ernest Maragall, que tanca el grup que va al capdavant. Entre el primer i l'últim hi ha quatre o cinc regidors i una mica més de set punts. Aquest diumenge a la nit, una altra enquesta de Gesop, en aquest cas per a El Periódico, dona uns resultats pràcticament calcats, la qual cosa demostra que, en aquests moments, la foto electoral està molt fixada.
Encara que falten gairebé quatre mesos i els electorats han demostrat en les últimes cites amb les urnes una gran volatilitat amb tanta antelació, tot apunta que en les pròximes eleccions de maig una de les variables serà capitalitzar entre els barcelonins la il·lusió per un canvi, després de vuit anys en què moltes coses no han funcionat bé i el malestar és important. El 77,1% considera que Barcelona està pitjor i només el 15,4% creu que ha millorat. Les valoracions més negatives es donen als districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Ciutat Vella.
I els principals problemes que té Barcelona, segons l'enquesta, són la neteja dels carrers (un problema per al 78,8%) i la seguretat ciutadana (dolenta per al 56,7% dels electors). Aquests dos problemes estan molt per sobre de la gestió i organització del trànsit (37,2), manteniment de la ciutat (17,2%), el transport públic (13%), l'accés a l'habitatge (12,6%) i la circulació de bicicletes o patinets (11,7%). La brutícia i la inseguretat són dos problemes recurrents a qualsevol ciutat i també a Barcelona. Però, per exemple, a Madrid en el rànquing de preocupacions, la neteja (28,9%) és el segon després del trànsit i la inseguretat el cinquè, fins al punt que només és important per a l'11,3% de madrilenys. Són percentatges molt allunyats dels que es donen a Barcelona.
Resumint: anem cap a unes eleccions en què la gestió d'aquests quatre anys no ajudarà als qui hi han estat al capdavant, perquè les ànsies de canvi són més que evidents. Qui es posicioni més bé com una alternativa al deteriorament que s'ha viscut, guanyarà la partida.