La manera com ha executat Pedro Sánchez el cessament de José María Álvarez-Pallete i el nomenament de Marc Murtra al capdavant de la presidència de Telefónica és d'una brillantor que desbarata, enmig d'una gran rialla, qualsevol anàlisi que pretengui ser seriós de la fragilitat del president del govern espanyol. Mentre el PP continua esperant que Sánchez caigui com la fruita madura davant la pèrdua de suports parlamentaris a la seva torre de cristall del carrer Génova i Junts treballa l'agenda de Suïssa per a la seva pròxima reunió amb el PSOE, aquesta que hauria de ser, aquesta vegada sí, definitiva, el govern espanyol, dedicat a coses molt més serioses, ha donat un cop de mà empresarial espectacular en una firma que té tot el que avui té valor: lideratge en telecomunicacions, creació de continguts i capacitat d'inversió publicitària. Tot un avís per a navegants sense rumb i els catalans desconeixedors del que realment és el poder.
En molt poques hores hem sabut que, el mateix divendres a la tarda, Pallete havia estat citat a la Moncloa per comunicar-li que el seu temps havia acabat després de pràcticament nou anys al capdavant de la companyia espanyola, segurament, més emblemàtica. Abans que es pongués aquest dissabte el sol, el consell de Telefónica, reunit de manera extraordinària i urgent, li agraïa els seus serveis, s'aprovava la resolució del seu contracte pel qual rebrà al voltant de 23 milions d'euros, se li demanava la seva dimissió com a conseller, es proposava com a nou conseller Marc Murtra, i se'l nomenava en el mateix acte president executiu del consell d'administració amb efectes immediats. El PP ja ha sortit a protestar, però la seva queixa no té cap valor, ja que quan Aznar o Rajoy, sobre tot el primer, estaven al poder, feien el mateix. D'on van sortir sinó els Villalonga o els Paco González?
El govern espanyol ha donat un cop de mà empresarial espectacular a Telefónica
Per més cridaner que sigui el moviment, en el fons, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), entitat adscrita al Ministeri d'Hisenda a través de la qual el govern espanyol té un 10%, s'ha limitat a actuar amb destresa, i ho ha fet de la mà de la Fundació La Caixa que, a través del seu braç inversor, CriteriaCaixa, va assolir el mes de juliol passat una participació del 9,99% del capital de Telefónica mitjançant l'adquisició d'un bloc d'accions que representava el 4,91% de l'accionariat de la companyia. El president de la Caixa, Isidre Fainé, coneixedor de primera mà del que és el poder real entre bambolines, és probable que hagi vist en tot això també una protecció per a les Torres Negres de la Diagonal amb la decisió inamovible.
Encara que el que mediàticament i políticament es destaca sempre de Marc Murtra és la seva proximitat a Salvador Illa i, lògicament, als socialistes, en el fons aquesta presentació no deixa de ser un dard enverinat d'un executiu català brillant, amb una excepcional visió estratègica, fi analista de la geopolítica mundial, una de les seves passions; i una qualificació radiant allà per on ha passat. En el seu últim càrrec, la presidència d'Indra, va agafar la companyia amb l'acció arrossegant-se al voltant dels 7 euros el 2021 i en aquest temps l'ha girat com un mitjó, i amb no poca oposició, ha passat de ser una simple empresa tecnològica a una multinacional de referència en defensa i tecnologia. La seva acció va tancar divendres per sobre dels 18 euros. També és patró de la Fundació Bancària La Caixa des de febrer de 2021, on comparteix consell, entre altres, amb Álvarez-Pallete, qui també és vocal.